“VM-guldet hjälpte henne”

augusti 20, 2014

YES_0435

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. Idag får du ett litet smakprov på Magdalena Forsbergs berättelse.

“VM-guldet hjälpte henne”

Namn: Magdalena Forsberg
Ålder: 47 år
Yrke: Expertkommentator, föreläsare, idrottsansvarig på Hello Sweden samt f.d. världsmästare i skidskytte
Familj: Maken Henrik, barnen Olle och Erik
Bor: Bergeforsen utanför Timrå
Rätt: Magdalenas asiatiska räk- och nudelsallad

Hon sköt sig in i svenska folkets hjärtan. Det fanns ingen bättre än hon. I hela världen. Den före detta skidskytten Magdalena Forsberg har utöver alla mästerskapsmedaljer vunnit Jerringpriset fyra gånger, vilket är gällande rekord bland svenska utövare. Jerringpriset är folket pris och nog det mest prestigefulla du kan vinna som svensk idrottare. Att hon är folkkär är ingen överdrift. Vi ses dagen efter att hon har vunnit tv-programmet Mästarnas mästare. Nästan varenda tv-soffa, radiokanal och tidning jagar henne denna dag. På Facebook har hon sexhundra meddelanden och på telefonen knappt tusen. Men istället för att ägna sig åt det ska hon bjuda mig på sin asiatiska räk- och nudelsallad. Köket är förberett och här står det en massa härliga råvaror framdukade. Inte minst all koriander som vi ska använda – det är Magdalenas favoritkrydda. Färsk, givetvis. Och det luktar helt underbart.

Magdalena är cool. Och väldigt fokuserad på sin uppgift. Precis som de flesta elitidrottare. Men när hon körde för VM-guldet 1997 var det många tankar som snurrade och hon var allt annat än fokuserad.

Vi börjar hacka löken som ska fräsas i lite rapsolja i en stekpanna. Magdalena, som är väldigt insatt berättar att rapsoljan är ett mycket bra fett. Särskilt den svenska. Dessutom ger den god smak. Hon är entusiastisk när hon pratar och jag märker att mat engagerar henne. Särskilt svenskt ursprung på råvarorna, något hon alltid prioriterar framför utländskt. Helst ska det vara närodlat också och innehållsförteckningarna har hon stenkoll på. Kan hon vara med och påverka så gör hon gärna det. Alla kan ju göra ett aktivt val, menar hon. Och det är viktigt att se till att vi får behålla det svenska jordbruket och den svenska produktionen, så att vi slipper importera, säger hon. Vi kommer in på kött och hon berättar att de har hela frysen full med kött som de själva har jagat. Nästan uteslutande älgkött. Själv har hon, förutom annat vilt…läs mer i boken. Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.

Nästa gång berättar Jennifer Brown om sitt sorgearbete. Foto: Yessica Thor.

YES_0360

YES_0530

 

YES_0637

YES_0668

 

YES_0799

YES_0710YES_0916

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories