Sveriges främsta entreprenör!

maj 26, 2014

Jag surfade förbi detta och tänkte att jag som entreprenör gärna vill uppmärksamma detta; Svenska Dagbladets läsare har sagt sitt: Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, är Sveriges främsta entreprenör genom tiderna. Priset delades ut under invigningen av SM i UF-företagande i Stockholm. I samband med detta delade SvD:s jury även ut hederspriset SvD Affärsbragd, som gick till Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden. 12 388 röster kom in under kampanjen.

Entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. En bättre beskrivning av Ingvar Kamprad får man leta efter. Men med tillägget att han har en unik känsla för affärer.

Redan som liten pojke visade sig hans intresse för handel. Det var inte frågan om platta möbelpaket producerade i lågkostnadsländer, men då liksom nu handlade det om att fylla ett behov. Mindre stapelvaror som tändstickor och julpynt gick lysande att sälja från cykeln liksom färsk fisk.

1943 grundades Ikea, Ingvar var 17 år. Från början var företaget ett postorderbolag med diverse varor. Ett par år senare startade möbelförsäljningen. Det finns många historier om hur Ingvar Kamprad aldrig släppt kundnyttan med blicken. Nöjda kunder definierar ett bra företag.

Samtidigt vittnar många anställda genom åren att Ingvar Kamprad även insett kraften i den egna organisationen. Förutom uppbyggnaden av sitt Ikea-imperium så har Ingvar Kamprad lagt grunden till ett omfattande välgörenhetsarbete.

Läs mer här om övriga entreprenörer och se hela listan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories