Åke Svanstedts lyxanläggning klar

november 16, 2010


Nu är Åke Svanstedts påkostade träningsanläggning i Vero Beach, Florida klar och idag landar han för att granska slutresultatet tillsammans med gravida flickvännen Sarah Swahn. – Vi har inte hållit igen på resurserna säger Svanstedts högra hand Ulf Amundson.

Amundson är manager för Palema Trotting som företaget heter som driver hela anläggningen där Åke Svanstedt och Karl-Erik Bender är de stora finansiärerna. Bender som var den som hittade anläggningen från början är en av Sveriges största hästägare och mannen bakom många av Åke Svanstedts hästar, bland annat sagohästen Torvald Palema. Ulf Amundson har arbetat i USA i fem års tid men kommer ursprungligen från Västergötland. Han är Åke Svanstedts högra hand och basar över all personal och hela byggprojektet. – Familjen trivs väldigt bra här och med det här uppdraget är det naturligtvis mycket spännande. Det är kul att har fått Åkes förtroende och att se något växa upp från grunden är väldigt inspirerande.

”Inte dyrare än någon annanstans”

Svanstedt och co räknar inte med fullt hus denna första säsong då många av hästtränarna som flyttar ner från New Jersey och New York över vintern redan har bokat sin anläggning sedan länge. – Till nästa år kommer alla platser att vara upptagna med största säkerhet. Får tränarna bara upp ögonen för det här så kommer vi att ha lång kö, säger Admundson övertygande. Många av träningsanläggningarna runt om i Florida, så som Sunshine Meadows, är rejält slitna efter många års användning och Svanstedts lyxanläggningen är helt i en klass för sig och man har inte hållit igen på resurserna. – Vi kommer inte att vara dyrare än någon annan anläggning trots den höga standarden. Kanske till och med lite billigare för att verkligen fylla ut platserna till en början, säger Admundson.

Lyxig inredning

Anläggningen består av 92 boxar men med plats för ytterligare 30st. Både det gamla och nya stallet har helt nya boxar, kontor och toaletter. Varje box har en exklusiv gummimatta som man sedan täcker med strö, gångarna har stenplattor som skapar ett lyxigt intryck. Toaletterna är påkostade och utanför stallet kommer inom kort ett stort bad installeras för hästarna. – Här ska hästarna bada samtidigt som de kan få massage av vattenstrålarna som är specialbyggt, förklarar Ulf. Hela gården ramas in av ett traditionsenligt vitt staket medan alla hagar har bruna staket, vilket skapar ett imponerande intryck. Personalen har 20 parkeringsplatser som påminner mer om parkeringsplatser vid ett shoppingcenter med noga ritade rutor och stenplattor. En nyanlagd travbana finns naturligtvis också på plats. – Sanden på banan är en av de bästa och bland de dyraste på marknaden, berättar Admundson entusiastiskt. I mitten på banan har man anlagt en konstgjord sjö och vid sidan finns en rakbana. Runt omkring har palmer och olika växter planterats för att skapa en läcker finish. Den stora porten som man måste passera innan man kommer in är mycket imponerande. Alla maskiner har till och med Palema Trottings logga på sig.

Åke Svanstedt tvingas ställa in Floridaresan

Åke Svanstedt som lever tillsammans med travtränaren Sarah Swahn hade planerat att komma till Florida först i december över jul och nyår, men Sarah Swahn som är gravid får inte flyga då och man har nu tvingats ändra sina planer och landar idag för att inspektera den färdiga anläggningen. Åke bor i det stora huset mitt på anläggningen vägg i vägg med Ulf Admundson och hans familj. Men helt ensamma är de inte. – Den första hästen har nu anlänt och denna vecka kommer det ett 30-tal hästar till, säger Ulf. Den första hästen är en 1-åring och ropades in av en norrman på en auktion nyligen och kostar cirka 700 000 kr. För övrigt har Staffan Lind som har varit verksam travtränare i USA i många år har valt att flytta alla sina hästar till Åke Svanstedts anläggning och är den första stora tränaren på plats. Han anländer med ett 20-tal hästar i veckan. – Det är väldigt kul att Staffan har valt att satsa på oss och förhoppningsvis är han den första av många tränare som väljer att satsa på oss, avslutar Ulf Admundson.

Anna Benson

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories