Södermalm runt…

februari 27, 2010

Alltså Södermalm i Stockholm är ju fantastisk fint – egentligen. Ja, man kanske inte tror det eller så gör man just det – om man har bott här hela sitt liv. Min underbara granne, på Mosebacke, Cecilia har bott på Söder lika länge som jag är gammal (tror jag). Ja, nästan i alla fall. Hon har stenkoll och tog mig på en guidad tur idag genom ”hennes Söder”. Supermysigt. Ja, vädret var kanske inte det absolut bästa. Nej, hela Stockholm håller på att rinna bort. Faktum är (trodde aldrig jag skulle skriva det) att jag verkligen föredrar den kalla vintern med mycket snö, före den grå töiga.

Hur som helst Södervandringen då…den började på Mosebacke och ner mot Katarina Kyrka  (tror jag). I alla fall kyrkan som vi gick förbi, brann ner på -90 talet till allas förtret. Tydligen något elfel. Men man byggde upp den igen och den är verkligen superfin och jag minns att prinsessans Madeleine bästa väninna Ellen Stendahl gifte sig där i somras med Jan Dinkelspiel. Hela kungafamiljen var representerad då. Ska jag också gifta mig där?

Stockholm 2010 006

Turen gick vidare mot delar av Söder som jag inte har koll på typ Rentiernasgatan. Cecilia visade sin nya lägenhet som hon har köpt där. Ja, fan hon ska flytta. Det vill inte jag! Hon är underbar. Igår bjöd hon exempelvis mig på middag och massor vin… Kan man ha det bättre? Nope.

Nytorget och dess hoods kallas för Sofo (South of Folkungagatan). Väldigt mysigt område och faktum är att på Nytorget har jag sålt julgranar som ung, vid några jular. Där finns mysiga restauranger – typ Urban Deli som både är en restaurang/fik och mataffär. Läckert ställe. Vi tog paus där och det kan rekommenderas starkt. Ja, både pausen och stället.

Cajsa Warg var också rätt läckert, men väldigt svårt för mig att uttala. Såg mataffärerna ut så förr?

Butiken ”Grandpa” fick ett besök, ja så även ”Holmströms” eller nej den hette nog något annat men jag kommer inte ihåg namnet. Ligger bredvid ”Stadsmissionen” på Skånegatan. Underbara kläder. Bland annat en söt liten klänning, som misstogs för att vara studentklänning alt. brudklänning. Ser jag ut att ta studenten snart? Behöver jag fler klänningar? I don’t know.

Cecilia tog mig givetvis vidare runt Söder och vi gick förbi alla möjliga ställen. Hon hade gjort en lång lista… 🙂 Tror nog att jag har lite bättre koll nu. På Katarina Bangatan (?) låg Afrodites Apotek. Dit gick vi inte in. Men kanske gör du?

Rekommenderas starkt är restaurang Imperiet, kanske blir mitt nya hak sen när jag är i Stockholm. Har inte ätit där ännu men atmosfären och stället älskar jag redan. Grymt!

Stockholm 2010 005

Söderhallarna fick också ett besök med dess härliga färska råvaror, som är kanon om man lagar mat… Vi hittade naturligtvis till ”Vinbutiken” i samma byggnad. Visste ni att Systembolaget har vissa affärer som endast säljer vin? Det visste inte jag. Cecilia berättade att det fanns en likadan i Hötorgshallen.

Sist men inte minst gick vi Götgatan hem. Den är väääldigt folkrik. Och rolig – om man vill träffa människor. Själv trivs jag bättre här under min korkek på Mosebacke.

Men vet ni – Söder är grymt härligt. Jag lovar – inte ett dugg farligt att bo här. Till och med rätt mysigt. Underbar dag. Tack!

Stockholm 2010 003

Stockholm 2010 004

Stockholm 2010 007

Stockholm 2010 008

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest comments

Archives

Categories