Salzburg-guide – en pärla!

augusti 7, 2011

Salzburg är en riktig liten pärla. Personligen är jag mycket överraskad då jag aldrig riktigt har drömt om att flyga hit en weekend tidigare. Salzburg är just perfekt för weekends och dylikt. Här bor cirka 150 000 invånare och det är en mycket gammal stad med fina byggnader och traditioner, inte minst stark kultur. Här finns till exempel Österrikes äldsta bageri (Stiftsbäckerei St. Peter anno 1204) och inte minst Österrikes äldsta restaurang (Peter Stiftskeller anno 803) som ligger i St Petersklostret. En del påstår att det är den äldsta krogen i Europa. Väl värt ett besök! Vi var här på en “Mozart dinner concert”. Trevlig trerätters middag och underhållande musik, perfekt en lördagskväll.

Salzburg är legenden Wolfgang Mozarts stad helt klart. Trots att han levde sina sista år och även ligger begravd i Wien så är det just i Salzburg han föddes och där han levde större delen av sitt liv. Man hittar hans lägenhet där han föddes i gamla stan samt våningen där han bodde tillsammans med sin familj innan han flyttade. Här finns också “Mozartplatze” och statyer, universitet och inte minst Mozartkulorna eller som vi kallar dem Mirabellikulorna efter chokladtillverkaren. Dock hittar du de riktiga Mozartkulorna just i Salzburg. I en undangömd katedral finns också hans föräldrar och en del släktingar begravda. Österrike över lag har en mycket stark musiklultur, inte minst klassisk musik och man hittar mängder med tillfällen att lyssna på denna vackra musik runt om i staden.

Vill man äta och dricka gott är “Hotel Stein” att rekommendera. En mycket läcker takterass som mer för tankarna till 5th Avenue i New York. Här dricker man gärna goda Bellinis eller Mimosadrinkar. Här kan man också äta god lunch såväl som middag med en magnifik utsikt. Vill du ha en iskall och hemmajord glass är “Ice Zeit” ett mysigt glasscafé på en bakgata till “Linzer gasse”, som för övrigt är den stora shoppinggatan i “nya” staden. Vill man besöka ett klassiskt ölhak finns det mängder, men “Restaurant Zipfer Bierhaus” är att rekommendera och ett klassiskt ställe. Vill man bara ta en fika kan man besöka det äldsta cafét i Österrike kan man testa omåttligt populära “Café Tomaselli” vid Mozartsplatze. “Hangar 7” är en av Salzburgs finaste restauranger. Den ligger ute vid flygplatsen och är fantastisk läcker. Ägaren till Red Bull (som för övrigt är Österrikiskt) har byggt upp denna hangar bestående av två delar av restaurangen och en imponerande stor utställning med flygplan, Formel 1 bilar och motorcyklar i sann Red Bull anda. Hit måste man ta sig!  Men kom ihåg att boka bord innan.

Shopping är fantastisk, särskilt bra är det i den gamla stadsdelen som ligger på norra sidan om floden på “Getreidegasse”. Här finns alla välkända varumärken och en lördag myllrar det av folk här. På söndagar är det dock stängt. Ett litet tips är en välkänd paraplytillverkare som säljer handgjorda snygga paraplyer. Varje dag gör han ett nytt och har du tur kan det bli ditt för ett par hundra euro.

Vill man förutom musiken vara kulturell kan man besöka fästningen som ligger på höjden eller varför inte det moderna museet som har flera utställningar av ett antal namnkunniga konstnärer. Bara promenaden dem emellan är väl värt ett besök. Vid båda ställena finns det också bra restauranger med fantastisk utsikt över staden. Man kan också besöka något av de tre klostren som fortfarande är i bruk.

Vill man verkligen få koll på staden är det bästa att boka en personlig guidad tur med hjälp av Salzburgs turistbyrå. Prisvärt och effektivt. På sommaren är det den årliga “Salzburger Festspiele” med mängder av kultur under några veckor. Då lever hela staden upp och man kan få ta del av underhållning på många gator och torg.

Salzburg har en egen flygplats och hit flyger man med direktflyg från Sverige. Alternativt kan man också flyga till München som ligger ca 1,5 timme bort med bil. Förutom närheten till Alperna är Salzburg en riktig pärla i Europa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories