Plantera en klockren häck I trädgården

maj 13, 2022

 

I trädgården får man frid, en möjlighet att känna en samhörighet med naturen. Att sitta i solen bland blommor och fruktträd är väl nästan det bästa som finns i livet. Något som dock kan ha en negativ påverkan på upplevelsen är insyn. Det kan vara svårt att slappna av helt och njuta, när förbipasserande på trottoaren stirrar sig blinda när de går förbi. Men det finns ett utmärkt svar på detta som dessutom innebär mer växtlighet i trädgården, nämligen en häck!

Häckar kan fylla många syften

Om du stannar upp och tänker efter, kan en häck göra mycket i trädgården. Det kan helt enkelt fungera som en grön barriär mellan ditt utrymme och omvärlden, dämpa vägbuller och på en känslomässig nivå, få dig att känna dig mer avlägsnad och säkrare. Det är en mjukare, grönare gränsbehandling där ett staket eller en mur kan vara lite hård. Och som ett landskapsverktyg kan det rikta vyer. En vacker Thuja kan vara perfekt för att avskärma dig och din trädgård från resten av världen. Just Thujan är en tät och tålig häck som är enkel att ta hand om, perfekt för många av oss!

Häckar kan även vara snabbväxande bladväxter som även fyller en dekorativ funktion. Vissa av dessa bladväxter behåller en bra täthet även på vintern och kan passa utmärkt i de allra flesta trädgårdar. Ett utmärkt exempel på detta är Lagerhägg som är en bladhäck som klarar sig i så låga temperaturer som minus 25, utan några problem alls.

Tips för att odla en häck som kräver väldigt lite underhåll

Anta att vi börjar om från början…

  1. Gräv ett dike längs linjen till din framtida häck, ta bort skräp, lossa jorden och lägg i lite kompost om du kan: tanken här är att ge alla dina häckväxter samma förutsättningar så att de växer jämnt.
  2. Välj enkla växter till din häck och kontrollera att de med glädje växer där du planerar att plantera dem: d.v.s. fråga dig själv om växterna du har plockat kommer att trivas med den befintliga mängden sol och skugga, saltstänk och vind eller vad som helst. Kontrollera också att de kommer att växa till den storlek du vill ha eftersom du inte vill behöva klippa tillbaka dem hela tiden.
  3. Vattna dina växter medan de fortfarande är i sina krukor, kvällen före planteringsdagen: och plantera ut dem på en dag som inte är allt för varm, vattna sedan in dem igen.
  4. De kommande åtta veckorna vattnas två gånger i veckan så att hela häcken får en bra jämn blötläggning. En grundläggande blötläggningsslang kopplad till din kran med en kontrollenhet i äggtimerstil är ett billigt och enkelt sätt att etablera din nya häck.
  5. Och när du tycker att tiden är rätt, beskär dina plantor lätt längs fram- och baksidan av din häck, men aldrig mellan plantorna eftersom det är där du vill att de ska bli täta och ogenomträngliga. Och härifrån, klipp bara om du vill för den önskade höjden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories