Min intervju med Cynthia Nixon i QX

januari 29, 2010

Cynthia Nixon - QX-Heluppslag

Intervjun publicerad i senaste numret av QX. Läs den du också!

 – Jag har aldrig förändrats. Jag är bara en kvinna kär i en annan kvinna. Så sa ”Sex and the City”-stjärnan Cynthia Nixon, som spelar Miranda i serien, när hon besökte Miami i januari för starten av en tre år lång kampanj för att avskaffa förbudet mot att Floridas homosexuella prövas som adoptivföräldrar.
 
 – Homosexuella är minst lika bra föräldrar som heterosexuella, sa tvåbarnsmamman Cynthia som har dejtat män fram till 2004 men som nu på väg att gifta sig, samt eventuellt adoptera barn, med sin Christine Marinoni.

Skådespelerskan Cynthia Nixon 44, är dotter till skådespelerskan Anne Knoll och journalisten Walter Nixon. Hon är uppvuxen i New York där hon tidigt började sin karriär som skådespelerska. Hon gjorde mindre roller, bland annat en mot Julia Roberts i Pelikanfallet men för de allra flesta slog hon igenom är mest känd som Carries jordnära och något cyniska tjejpolare, advokaten Miranda Hobbes,  i Sex and the city-serien.

Cynthia Nixon ler oavbrutet under intervjun och att prata för homosexuellas rättigheter verkar vara det mest naturliga i världen för henne. Ingen kunde undgå att beröras av hennes långa tal, som hon efter vår exklusiva intervju höll inför cirka 500 personer på hotellet Shore Club i Miami. 

– Låt homosexuella få adoptera! Kom igen Florida och visa att vi lever på 2000-talet, säger hon entusiastisk. Gehöret är stort och publiken ger sitt fulla stöd. Det märks att Cynthia har många fans, både homo- och heterosexuella. Förutom Cynthia fanns senatorn Nan Rich och kongressledamoten Ros Lehtinen på plats under evenemanget.

Syftet med kampanjen i Florida och Cynthia Nixons medverkan är att verkligen få ut budskapet att homosexuella är minst lika bra föräldrar som heterosexuella. 

– Se på mig bara! Jag har två barn, jag är en bra mamma och min flickvän är en bra mamma. Vi är minst lika bra som alla andra familjer där ute! Ju mer vi pratar om det, desto mer hoppas vi att människor ska förstå det!

Till starten av den 3 år långa kampanjen, som ACLUFL (American Civil Liberties Union of Florida) kommer att bedriva, reste Cynthia Nixon ner från New York tillsammans med flickvännen Christine Marinoni. 

– I New York har vi flera vänner som är både homo- och heterosexuella, och som har fått barn på alla olika sätt. Via surrogatmammor, adoption, donatorer etc. En familj är en familj! Oavsett. Jag säger inte att alla homosexuella är bra föräldrar, men de bör ha samma rättigheter som alla andra och prövas från fall till fall. Faktum är att homosexuella par som har bestämt sig för att bli föräldrar faktiskt är de bästa föräldrarna jag har sett. Man måste anstränga sig mer! Det är inget som bara sker oplanerat, som det faktiskt kan göra i den heterosexuella världen. Förbudet i Florida är den lag i USA som starkast utrycker förbud för homosexuella från att prövas för adoption. Trots det tillåter man att homosexuella blir fosterföräldrar. 

– Den diskriminerande lagen skadar tusentals barn som försmäktar i Floridas barnhemssystem och därmed nekas ett permanent hem att bo i, säger Nan Rich som är senator. Över 3500 barn väntar varje år på att få bli adopterade. Tyvärr finns det inte föräldrar till alla dem. Barnen behöver oss! 

Cynthia Nixon började dejta Christine Marinoni 2004. – Jag träffade denna kvinna och blev kär. Jag har aldrig känt det som om jag kom ut ur garderoben eller att jag tidigare höll tillbaka något. I hela mitt liv har jag varit med män och jag känner inte att jag har förändrats, säger hon lugnt. Tidigare har jag aldrig blivit kär i kvinnor men när jag blev det så kändes det inte konstigt. Jag är bara en kvinna kär i en annan kvinna, säger hon och ler. Cynthia pratar väldigt varmt och länge om sin relation med Christine och utstrålar mycket lycka när vi för hennes namn på tal. Tillsammans bor de på Manhattan med Cynthias två barn, Samanta 15 och Charles 9. 

– Mina barn älskar Christine väldigt mycket och ser henne som en bonusmamma. Det tog omställningen mycket bra. I maj 2009, vid en demonstration för homosexuellas rätt att gifta sig, tillkännagav Cynthia att hon och Christine precis förlovat sig. När vi träffar dem tillsammans så ser de verkligen förälskade ut. Cynthia Nixon har blivit en stor förebild för många homosexuella och fansen är många. Hon stöttar flera olika organisationer. Förutom homosexuella organisationer ger hon också sitt fulla stöd i bekämpandet av bröstcancer, då hon i oktober 2006 upptäckte att hon var drabbad. Cynthia har dock lyckats övervinna cancern och är nu friskförklarad. 

Cynthia Nixon, som är mitt uppe av filmandet av den andra filmen av ”Sex and the City”, tror att det är väldigt tufft för människor i showbiz och framförallt i Hollywood att komma ut som homosexuella. 

– För mig var det inte någon stor grej och det kändes lite som om det inte fanns något alternativ. Jag blev kär. Jag tror att ju fler människor som vågar komma ut och erkänna sin sexualitet desto fler vågar ta steget. Det gäller inte minst i Hollywood, men också för de människor som lever i mindre samhällen.

Om tre år får vi se om kampanjen i Florida med Nixon i spetsen kan tillåta homosexuella att adoptera. Lyckas det så har man flera hoppfulla blivande föräldrar som står i kö. Efter sitt känslomässiga tal satte sig Cynthia Nixon på första bästa plan tillbaks till New York och sin familj.      

– Kanske kommer jag och Christine att adoptera på sikt, men först ska jag forstsätta inspelningen av den nya Sex and the City-filmen som släpps senare i år!

 ”En familj är en familj! Oavsett.”SATC 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest comments

Archives

Categories