“Min farmor och mormor”

september 14, 2015

Charlotte-Kalla

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Charlotte Kallas berättelse.

“Min farmor och mormor”

Namn: Charlotte Kalla
Ålder: 28 år
Yrke: Längdskidåkare
Familj: Pojkvännen Anders
Bor: Villa i Sundsvall
Rätt: Charlottes älgfilé med magiska såser

Hon är en av de mest folkkära idrottarna i landet. Men så har hon också vunnit folkets pris; Jerringpriset. Lägg därtill två OS-guld, två VM-guld, 24 SM-guld och en jäkla massa silver och brons i samtliga dessa mästerskap och flera segrar i världscupen. För att inte nämna utmärkelser som årets Victoria-stipendiat (2010 och 2014) och Årets kvinnliga idrottare (Idrottsgalan 2010 och 2014), Årets prestation (Idrottsgalan 2014) och Årets kvinna (Expressen 2014). Charlotte Kalla är vår mest framgångsrika skidtjej någonsin. Ändå är hon nog den mest ödmjukaste människa jag har träffat. Vi ses i Sundsvall där hon bor tillsammans med sin sambo Anders Svanebo som också är en duktig skidåkare och representerar Sverige. Och jag kan tänka mig att det blir en del prat om skidåkning där hemma. Och matlagning visar det sig. Idag ska Charlotte bjuda på älgfilé och rotfrukter i ugn med två magiska såser och en underbar fräsch sallad med jordgubbar till.

Det var inte länge sedan jag såg henne skida hem sitt första individuella VM-guld på hemmaplan i Falun. En mäktig och imponerande prestation. Hela Sverige jublade, inklusive statsministern och Kronprinsessan Victoria som bägge ringde för att gratta. Pressen var stor inför VM och Charlotte tog en slags time-out bara ett par månader innan. Hon behövde vara i sin bubbla. Träna och göra det hon mår som bäst av. Och det lönade sig och hon stod pall för pressen; och åkte fyra lopp och tog fyra medaljer, varav ett guld på 10 kilometer fritt. Det stora genombrott kom redan 2008 i Tour de Ski.

Vi tar fram en massa skålar. Bland annat en fin rosa ugnsform till rotfrukterna. Köket är välutrustat. Ugnen sätter vi på 225 grader för rotfrukterna. Charlotte är effektiv och väldigt fokuserad. Hela tiden med ett leende. Jag slås av hur ung hon är. Ung och så framgångsrik. Utanför står en ny läcker Volkswagen. En sponsorbil förmodar jag. Hon ber mig att skala rotfrukterna. Jag invänder då jag är vänsterhänt och det alltid är så mycket svårare att skala för oss vänsterhänta, visst…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
Nästa gång är det Pernilla Wahlgren som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.

DSC_8882 DSC_8959 DSC_8998 DSC_9001  DSC_9055 DSC_9099

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 Comments on ““Min farmor och mormor”

Anna Nilsson / september 16, 2015

Hej! Lycka för mej o höra dej på radion ❤ puss o kram

Svara

Anna Nilsson / september 17, 2015

Älskar dej ? du ger så mycket energi o jag orkar leva igen . Puss

Svara

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories