Mernsten: Vi är ljusår ifrån!

mars 6, 2010

lux.jpg

Linus Mernsten, 42 från Malmö är förbundskapten för Engelska landslaget men var tidigare förbundskapten för Sveriges ungdomar. Han har ett stort pingiskunnande och följer svensk pingis med stort intresse. – Det skulle vara otroligt kul att få vara med och ta Sverige tillbaka till toppen. Vi är ljusår ifrån ljust nu!

Linus har jobbat med de flesta juniorer under sin tid som förbundskapten i Sverige. – I Sverige har vi en otroligt stor bredd, där pingis är tradition. Alla har nästan spelat pingis som ung. Däremot saknas spetsen i världseliten, säger han. Sverige hade sin peak i början på 70-talet där man tog VM-guld i lag -73, VM-guld i herrdubbel -73 och inte minst Stellan Bengtssons legendariska VM-guld i singel -71. Den andra peaken (kan man ha två?) var när man lyckades riva den “höga” och inte minst starka kinesiska muren -89 med 5-0 mot Kina. Ett klassiskt ögonblick i svensk pinigshistoria. – Vi är ljusår ifrån när vi var som bäst. Asien dominerar både herr- och dampingisen i världen.

“Vår landslagscenter är inte värt namnet”

Linus tror att en stor skillnad mellan Sverige och övriga världen ligger i andra länders välutvecklade träningscentrar. – På Tysklands landslagscenter tränar de allra bästa, så som Europaettan Timo Boll och Christian Süss. Lägg därtill flera av de bästa i Europa. I Sverige tränar inte ens de bästa svenskarna, säger han fundersamt. Linus som är bosatt i Sheffield och tränar de engelska landslaget dagligen, har även varit i Luxemburg under några år. Även där var han förbundskapten och erfarenheten är stor. – Som svensk hade det varit otroligt kul att få vara med och ta Sverige tillbaka till toppen. Att få vara någon form av kugge i ett välfungerande system, som utmanar Kina i framtiden, skulle vara väldigt intressant, säger han. Men man måste ha klart för sig att det inte är en mans arbete. Det är många som måste jobba tillsammans.

“Det finns ingen ny Waldner”

Många ställer sig frågan vilka som är den nya generationen? Vilka ska ta efter Waldner och co? I Europa är det många som undrar hur Sverige har tappat så mycket.”Varför tog ni inte vara på arvet?” är en klassisk fråga som Linus ofta får när han är ute och reser. Linus menar att de finns många ungdomar och även om Sverige ligger efter Europa på flera håll så har vi trots allt en väldigt bra ungdomsverksamhet. – Det finns ingen ny Waldner. Det kommer det aldrig att göra. Men kanske kan någon annan bli lika framgångsrik, även om det är en svår ekvation.

Det visste du inte om Linus:

Var tränare och ordförande i Svenska Mästarna Eslövs AI under en 7-årsperiod . Gift med f.d. landslagsspelaren Linda Nordenberg. Slutat snusa.

Prag 09.jpg

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories