“Medveten och tacksam”

oktober 25, 2014

DSC_9397

Med tanke på Anette Norbergs medverkande i morgondagens Nyhetsmorgon bjuder jag på lite behind the scenes och små smakprov från vårt möte i Rosa Kokboken

“Medveten och tacksam”

Namn: Anette Norberg
Ålder: 47 år
Yrke: Produktchef Folksam och före detta världsmästare i curling
Familj: Särbon Kenneth, barnen Tobias och Therese
Bor: Lägenhet i Nacka utanför Stockholm
Rätt: Anettes twistade kåldolmar

På väggen hemma hos Anette Norberg hänger de två OS-gulden sådär lite lagom kaxigt. Det första från OS i Turin 2006 och det andra från OS i Vancouver 2010. Hon är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna och förutom de två OS-gulden, har det blivit tre VM-guld och sju EM-guld sedan hon började med curling 1984. Totalt har Anette plockat hem hela 23 mästerskapsmedaljer vilket imponerar på de flesta, inte minst på en före detta idrottstjej som jag. Vi ses en söndag eftermiddag och Anette ska bjuda på sin favoriträtt: kåldolmar. Det var hennes mamma som introducerade kåldolmar när Anette var liten och sedan har hon fortsatt att laga den här rätten, som man tror har sitt ursprung i Turkiet. Kåldolmar uppmärksammas till och med på en särskild dag och firas runt om i Sverige den 30 november, Karl XII:s dödsdag. Lite som en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden.

Anette lagar kåldolmar för att hon tycker det är gott och för att barnen alltid har gillat det. Receptet har med tiden fått en liten twist med inspiration från en av Anettes favoritkockar: Nils Emil Ahlin, smörets och gräddens nestor som även är känd för sina kåldolmar. Anette beundrar honom mycket och har varit gäst på hans restauranger ända sedan hon flyttade till Stockholm för snart trettio år sedan. Matintresset är stort och framförallt blir det goda middagar på fina krogar – hon säger att hon är bortskämd med god mat och råvaror av hög kvalitet. Hon köper aldrig hem billigt kött eller lågpris men äter i stort sett allt som ställs framför henne. Van att tanka kroppen på energi. Dock äter hon inte blodpudding; det har hon aldrig tyckt om. Hårt stekt mat försöker hon också undvika, eftersom hon menar att det är ohälsosamt.

Jag tittar intresserat på när Anette sköljer de stora kålhuvudena och lägger ner dem i en enorm gryta med vatten och salt. Jag har aldrig någonsin sett så stora kålhuvuden och de ser lite roliga ut. De ska koka i runt femton minuter innan man plockar av bladen som ska omsluta det goda innehållet som vi nu ska blanda till. Över kastrullerna kommer vi in på ämnet kriser. Anette har varit förskonad från skador och sjukdomar genom livet och när man pratar med henne ger hon verkligen känslan av att…läs mer i boken.Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.

Nästa gång berättar Anna Book om varför hon inte kunde hålla tillbaka tårarna. Foto: Anna Lundell.

DSC_9212

DSC_9216

DSC_9239

DSC_9274

DSC_9279

DSC_9290

DSC_9307

DSC_9320

DSC_9354

DSC_9359

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories