Kvinnliga bossladies att hålla koll på i år!

juni 22, 2019

Jag brukar ofta följa andra kvinnliga entreprenörer i deras business- och vardagsliv, och jag tycker det är viktigt att dessa bossladies uppmärksammas fler dagar än den 8:e mars. Vet att jag redan då skrev en större grej då det är så många faktorer som berör mig. Hur vi i ett av världens mest jämställda länder ändå som kvinna arbetar en timme gratis om dagen i jämfört med männen när man pratar löner till exempel.

Därför så har jag valt att dela detta inlägg om tre kvinnliga entreprenörer som influerar och imponerar mig!

Åsa Bergman vann i år Veckans Affärers årliga pris för Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2019 och motiveringen till priset uppmärksammade hennes fokusering på digitalisering och globalisering, med stor inriktning på miljö, inom sitt dagliga jobb som branschchef för Sweco där hon är ansvarig för över 15 000 anställda i 70 länder runt om i Europa. Den årliga utmärkelsen som sker varje år den 8:e mars listar de 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Bergman delade kommenterade efter att ha vunnit priset att hon alltid har riktat in sig på chefspositioner under sin karriär och att hon känner sig stolt att vara med i utvecklingen att göra Sweco ett modernt och jämställt företag – som bara en riktig powerwoman kan! Åsa har tidigare även vunnit Årets Ledarutvecklare år 2012 som utses av Ledarna och i 2017 vann hon priset Leading Woman Award från World Business Council for Sustainable Development, ett pris som hyllar kvinnliga ledare som förespråkar jämställdhet och hållbara lösningar.

En annan kvinna som antagligen har inspirerat hela Sverige och har liknats vid namn som Pippi Långstrump och Jeanne d’Arc är Greta Thunberg. Alltså världen har Gretafeber och åtminstone har jag en Greta på min axel varje dag som påminner mig om saker som jag kan göra bättre för klimat och miljö. Gretas historia började den 20 augusti 2018 med sittstrejk där hon själv gav sig ut för att demonstrera utanför riksdagen och fortsatte göra så varje skoldag fram till valet i september 2018. Även fram till idag så strejkar hon varje fredag och tänker inte sluta förrän svensk politik är i nivå med de krav som ingår i Parisavtalet. Idag, ett år senare, är hon röst för många liknande unga tonåringar som också kämpar för att världens politiker ska få upp ögonen och göra ändring för den klimatkris vi står inför. Sedan augusti i fjol har Thunberg deltagit i demonstrationer på många delar av jorden som till exempel Bryssel och Helsingfors.

Ibland kan även lycka leda till framgång, och så gjorde det för entreprenören Rachel Lapierre när hon 2013 vann en vinst som gör att hon kommer få 1000 kanadensiska dollars betalda i veckan (kanadensisk version av Cash4Life). Lapierre sa upp sig från sitt jobb och dedicerar idag sina timmar på sin välgörenhetsorganisation Le Book Humanitaire. Henne organisation använder sociala medier för att sammankoppla människor som behöver hjälp, t.ex  om någon vill donera kläder så hjälper hennes företag till att hitta personer som har bättre användning för dem.  

Lyssnar du på P1 sommar?

En till kvinna som också har vunnit Veckans Affärers årliga pris för Mäktigaste Kvinna (bosslady) men i år 2018 är Isabella Löwengrip, som är mest känd för sin superblogg Blondinbella som har 1,5 miljoner följare. Efter bloggen som hon startade i 2005 har hon även startat Bellme AB, hennes första AB, varit chefredaktör för Egoboost, medverkat i Let’s Dance 2009, startat Koncernmoderbolaget Löwengrip Invest, skapat sitt eget sminkmärke och skomärke. Isabella är stencool och hon har faktiskt varit en trogen julgranskund till mitt bolag Smålandsgran sedan starten. Faktum att hon är den första kunden vi levererade till någonsin. Som ni ser så är Isabellas lista väldigt lång och det är inte konstigt att Isabella blev utnämnd till Sverige mäktigaste kvinna och man kan lugn säga att hon har verkligen tagit hem jackpot! Isabellas företag Löwengrip Beauty AB omsatte redan i 2016, tre år efter det blev grundat, 35,3 miljoner kronor och vinst på 3,7 miljoner kronor. Ifjol omsatte företaget 47,3 miljoner. Isabella meddelade för några dagar sedan att hennes nästa mästerplan är att flytta till USA – för att bli den mäktigaste kvinnan även i världens största ekonomi. Den 24 juni kan ni höra hennes livshistoria i årets sommarprat i P1. Lyssna! I will!

Och ja, eloge och cred till alla andra kvinnor som varje dag banar väg och inspirerar. Jag har förmånen att ha lärt känna flera av Sveriges “mäktigaste” och största entreprenörer via affärer och business men också via nätverket “Pokerface” som är ett nätverk för Sveriges kvinnliga främsta entreprenörer. Evigt tacksam att vara en del av det.

Vilka powerwomen vill ni lyfta? Och vilka lyssnar ni på i P1 Sommar?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories