Kaviar, kaviar, kaviar…

april 10, 2013

I går var jag utanför Bergamo i Italien på en stor fiskodling. Eller rättare sagt kaviarodling. Faktiskt världens största producent av just kaviar, Agroittica. De omsätter 3 miljarder SEK! Många tror att den mesta kaviar kommer från Ryssland, men icke som icke. Italien. Kaviar kommer från fisken stör. De jättelika fiskarna som väger typ minst 45 kg när de “skördas” ger väldigt stora mängder. Se burken nedan. Vi åt verkligen massor kaviar! Provsmakning på provsmakning. OMG. 50 gram till lunch bara. 10 gram kaviar innehåller cirka 300 ägg beroende på art så tänk vad många fiskägg jag har ätit!? Och vi åt kaviar i pasta, torkad kaviar som hyvlades över fiskcarpaccio och så vidare. Givetvis var det stör på fatet. En liten burk kaviar på 10 gram kostar cirka 200 kr. En lyxvara som ändå alla kan prova. Gillar ni det? I do! Vill ha blinis och creme fraiche till! Men jag ska vänta några veckor med att äta kaviar igen. Hmm…

Jag gör just nu ett reportage om bland annat kaviar. Anlitad av Werners Gourmetservice. På resan var också Melanders Fisk. Resultatet ser ni i Svenska Dagbladet 18 maj.



Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest comments

Archives

Categories