“Jag vill ju leva länge”

oktober 22, 2015

Sonja-Alden

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Sonja Aldéns berättelse.

“Jag vill ju leva länge”

Namn: Sonja Aldén
Ålder: 37 år
Yrke: Artist, sångerska och låtskrivare
Familj: Maken Jörgen och sonen Teddy
Bor: Hus på Ekerö utanför Stockholm
Rätt: Sonjas chèvredröm

Det idylliska landskapet breder ut sig framför mig. Vägen ut till Ekerö är alltid lika spektakulär och slående. Drottningholms slott så mäktigt på vänster sida. På Ekerö finns ett lugn som är svårt att finna någon annanstans så nära stadspulsen i city där allt helst ska gå i ett. Jag är inte ett dugg förvånad att det var här hon valde att slå ner sina bopålar, min fina vän och sångerskan, Sonja Aldén. Här kan hon skriva, kreera och skapa i lugn och ro. Året var 2007 när hon presenterade sig på riktigt för svenska folket. Låten För att du finns kom på en sjätte plats i Melodifestivalen och det var då det skedde. Genombrottet. Hon har sålt guld och tilldelats en Rockbjörn för bästa kvinnliga artist, deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger, medverkat i diverse tv-program, programlett valborg-. advent och midsommarfirande på SVT, släppt fem soloalbum och toppat svensktoppen i 26 veckor (!). Hon har också skrivit musik till olika artister, dessutom har hon tillägnat Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel en egen låt i samband med deras giftermål. I Kärlekens land. Sonjas musik är bland landets mest spelade vid just bröllopsfiranden och jag minns väl när hon sjöng på min systers bröllop.

När jag kliver in genom dörren spelas Ted Gärdestad på högsta volym från en knackig gammal cd-spelare i minimal storlek.
– Den där har varit med mig i alla år! Jag gillar cd-skivor i jämförelse med streamad musik. Det är lite mer på riktigt med skivor. Framförallt är ljudet mer fulländat med alla frekvenser som ryms, förklarar Sonja när vi kommer.

Sonja håller på att fixa sig inför vår matlagning och berättar samtidigt om en hyllningskonsert till Teds minne som hon ska medverka på. Och jag antar att hon lyssnar in sig just nu. Köket är öppet och ljust och jag ser fram emot att laga mat här. Hela hemmet är ljust och väldigt ombonat. På väggen i köket hänger en fin hylla med olika kokböcker på som hon tydligen varierar efter säsong. Just nu är det vår- och sommarinspirerade kokböcker…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
Nästa gång är det Therese Alshammar som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.

DSC_5062

DSC_4879

DSC_4873

DSC_4847

DSC_4802

DSC_4799

DSC_4892

DSC_4918

DSC_4967

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories