“Jag var femton år första gången”

september 14, 2014

YES_8444

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. Idag får du ett litet smakprov på Sara Vargas berättelse.

“Jag var femton år första gången”

Namn: Sara Varga
Ålder: 31 år
Yrke: Sångerska och låtskrivare
Familj: Sambon Lars
Bor: Södermalm i Stockholm
Rätt: Saras mustiga grönsakssoppa

Det stora genombrottet kom för några år sedan med låten ”Spring för livet” som låg på Svensktoppen i hela 35 veckor. Det var Melodifestivalen 2011 och Sara Varga visade upp sig på allvar för svenska folket. Trots att ”Spring för livet” slutade på en nionde plats var det en enda stor seger. Det öppnade dörren för allt, som hon själv uttrycker det. Helt plötsligt kunde hon slappna av och skriva musik på ett annat sätt, inte minst utan en ekonomisk press. Sara berättar att hon jobbade konstant i två års tid efter genombrottet och under de första tre månaderna efter Melodifestivalen sov hon bara hemma i två nätter. Vi ses på Södermalm i Stockholm där Sara har vuxit upp och bott större delen av sitt liv. Sara ska bjuda på sin mustiga grönsakssoppa – och jag är inte förvånad att det blev just grönsakssoppa eftersom hon är vegetarian. Det är en fantastisk sommardag och solen strålar utanför fönstren. Sara ska tå tåget till Skåne senare på eftermiddagen för ett gig i Helsingborg. Det blir nästan alltid tåg när hon ska resa någonstans eftersom hon är flygrädd. Och trots att det nu har gått tre år sedan den stora hiten så är hon fortfarande uppbokad och eftertraktad. Men det hade kunnat gå åt skogen.

Sara tar fram den största kastrull hon hittar och vi börjar skiva grönsakerna. Det är blomkål, lök, broccoli, morötter, vitlök och annat smått och gott. Allt ska läggas i grytan för att sedan koka upp och mixas ihop. Faktum är att man kan använda de flesta grönsaker till den här rätten och de behöver inte vara finhackade, allt ska ju ända koka samman, förklarar Sara. Men när jag skär broccolin i stora bitar rättar hon ändå mig och jag får göra dem mindre. Tydligen ska bara huvudet på grönsaken med.

Soppan känns väldigt enkel och perfekt att sno ihop som antingen förrätt eller huvudrätt, beroende på hur mycket man väljer att servera. Eftersom vi ska blanda i även västerbottenost och grädde kommer vår version i dag att bli väldigt mättande. Sara älskar att laga mat och hittar gärna på rätter själv. Recept läser hon sällan och helst ”freestylar” hon. Matlagningen är lite…läs mer i boken. Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.

Nästa gång berättar Nanne Grönvall om vad som hände vid ett oskyldigt läkarbesök. Foto: Yessica Thor.

YES_8409

 

YES_8481

YES_8822

YES_9335

YES_9356

YES_9474

YES_8648

YES_9384

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories