“Jag identifierar mig inte som sjuk”

september 10, 2014

KimAnderzon

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. Idag får du ett litet smakprov på Kim Anderzons berättelse.

“Jag identifierar mig inte som sjuk”

Namn: Kim Anderzon
Ålder: 71 år
Yrke: Skådespelerska
Familj: Mannen Lasse, två barn och barnbarn
Bor: Lindholmen, Roslagen
Rätt: Kims lilla gröna + energishot

Idag kör jag några mil norr om Stockholm, ut på landet i Roslagen. Ett stort herrgårdsliknande hus uppenbarar sig efter knappt en timme och enligt vägbeskrivningen ska dagens huvudperson bo i ett av husen intill. Jag får senare veta att huset där personen bor som mest har rymt 28 personer förr i tiden, då det var ett så kallat statarhus där tjänstefolket till herrgården bodde. Runt omkring ser man så väl hästar som får och de bördiga åkrarna sträcker sig så långt ögat kan nå. Jag är verkligen mitt ute på landet. Det är lugnt och stilla – och långt ifrån teaterscenerna. Långt ifrån stadsbruset och det ibland så stressiga samhället. Det är här den välkända och erkända skådespelerskan Kim Anderzon bor sedan 30 år tillbaka. Kim är just nu ”under tillfrisknande” och vill inte identifiera sig som sjuk; hon upptäckte sin cancertumör för snart två år sedan och genomgår just nu cellgiftsbehandlingar.

Lasse tar emot mig eftersom Kim fortfarande är sängliggande. Idag är tydligen en dålig dag. Och hela tiden förändras läget. Hon har hunnit med tre cellgiftsbehandlingar och efter de senaste två har hon först mått bra i flera dagar innan giftet slagit till och illamåendet vällt in. Men den här gången är det annorlunda och hon mår väldigt dåligt redan dag två. Trots det vill hon ändå träffas och bidra i kampen mot cancer genom att berätta sin historia.

Det är nästan två år sedan hon opererade bort en stor cysta i livmodern och då upptäcktes det att det fanns en liten ynklig tumör längst in. Det fanns aldrig på världskartan att det skulle vara något farligt, berättar Kim i efterhand. Hon blev chockad men hanterade det rätt så bra, och hösten och vintern gick. Sedan fick hon ischias och väldigt ont i benet. I februari genomgick hon en skiktröntgen och det visade sig att tumören hade ”ynglat av sig”, som Kim själv beskriver det. Cancertumören sitter på skinkmuskeln och trycker på ischiasnerven, vilket gör att hon får väldigt…läs mer i boken. Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.
 Alla pengar går oavkortat till Cancerfonden. Förbeställ redan nu.

Nästa gång berättar Sara Varga om sitt möte med cancer. Foto: Yessica Thor.

YES_5248

YES_5252

YES_5995YES_5417

YES_5498

YES_5635

YES_5734

YES_5770

YES_5426

YES_5445

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories