“Jag hittade en knöl”

oktober 12, 2014

YES_7792

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. Idag får du ett litet smakprov på Tina Thörners berättelse.

“Jag hittade en knöl”

Namn: Tina Thörner
Ålder: 48 år
Yrke: Kartläsare och rallyprofil, entreprenör och föreläsare
Familj: Mamma, syskon och sykonbarn
Bor: Fruthwilen, Schweiz
Rätt: Tinas smörstekta löjromstoast

I dag ska jag träffa en av de gladaste personer jag känner, en kvinna som är en sann entreprenör. Många vet att Tina Thörner är en av världens bästa kartläsare och en stor rallyprofil men Tina har sjuhundraelva andra järn i elden också. Det är ju som hennes farmor alltid sa (på kraftig värmländska): ”Gör en ingenting så blir det ingenting.”
Tina står och väntar på mig när jag kommer rusande. Stockholmstrafiken är tung denna eftermiddag och jag är lite sen. Vi har fått låna ett kök eftersom Tina egentligen bor i Schweiz sedan åtta år tillbaka. Hon har bott utomlands till och från sedan 1990, och ser sig själv som en världsmedborgare. Hon stormtrivs med det livet och ser mest fördelar med att bo i Schweiz. Men visst saknar hon en del svenska delikatesser, berättar hon, och det första hon beställer när hon kommer till Sverige är smörstekt toast med Kalixlöjrom. Hon fullkomligt älskar det och säger att hon skulle kunna leva på det. Jag är precis likadan och måste erkänna att Kalixlöjrom är något av det godaste jag vet. Tina köper alltid med sig flera burkar i en frysväska när hon flyger hem från Sverige. Och naturligtvis är det just smörstekt toast med Kalixlöjrom vi ska laga dagen i dag.

Mat har alltid haft väldigt stort betydelse för Tina. Det är det viktigaste cellerna kan få, säger hon. Människokroppen är uppbyggd på celler och den viktigaste kunskapen, menar Tina, är att veta vad man stoppar i sig. Hon är väldigt engagerad och pratar mycket om näringslära och om syre, vatten och näring. Under Dakarrallyt sov hon tre timmar per dygn och lyckades ändå vara ytterst fokuserad resten av tiden. Minsta lilla misstag kan få förödande konsekvenser. Har du inte rätt balans och blodsockerflöde orkar du inte hålla fokus, säger hon. Dakarrallyt är världens tuffaste rally och varar i cirka tre veckor. Tina har hamnat på prispallen tre gånger och är en stor internationell rallyprofil. Totalt har hon tre världsmästartitlar och en vinst i världscupen. Hon har alltid gillat fart och utmaningar. Drömmen var att bli pilot men när de planerna skrotades och pojkvännen började köra rally så satte hon sig bredvid och började läsa kartan istället.

Vi börjar skiva toasten vi ska ha, för att sedan…läs mer i boken. Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.

Nästa gång berättar Cissi Wallin om varför hon har insett att hon inte är odödlig. Foto: Yessica Thor.

YES_7783

YES_7722

 

YES_8092

YES_7838

YES_7828

YES_7780

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories