“Jag hade inte orkat se löpsedlarna”

september 24, 2014

YES_0248

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. Idag får du ett litet smakprov på Christina Schollins berättelse.

“Jag hade inte orkat se löpsedlarna”

Namn: Christina Schollin
Ålder: 76 år
Yrke: Skådespelerska och Må bra-entreprenör
Familj: Maken Hans, barnen Peter, Pernilla, Niclas och Linus
Bor: Hus på Värmdö och Spanien
Rätt: Christinas Äppelmos-sufflé

Bland alla äppelträden längst ut på Värmdö tar en av Sveriges mest kända och folkkära skådespelerskor emot mig i sitt gigantiska röda hus – jag är på besök hos Christina Schollin. Hon som blev Christina med hela svenska folket på 1960-talet genom filmen ”Änglar, finns dom?”. Själv var jag inte född då och jag minns henne mest som den elaka Margareta Öhman i tv-serien ”Varuhuset”. Fast den rollen känns rätt avlägsen när man träffar Christina nu och jag inser att hon har gjort betydligt mer än så. Faktum är att det är få som är så produktiva som Christina Schollin. 76 teaterroller, varav många på Dramaten, 22 filmer, 161 tv-program och en Oscarsnominering. Tydligen har hon rent av tackat nej till att spela in långfilm med Elvis Presley en gång i tiden. Det här kommer att bli ett väldigt intressant möte!

Huset som hon bor i ligger precis vid vattnet och de stora färjorna på väg till Åland eller Finland dyker med jämna mellanrum upp utanför fönstret. En riktig idyll. Christina utstrålar harmoni och energi när hon strosar runt, och trots sin ålder är hon pigg som en nötkärna. Åtminstone verkar det så på ytan.

Äppelträden blommar under mitt besök och Christina har hela trädgården full med just äppelträd. Det ter sig därför naturligt att vi ska göra en äppeldessert idag. När hon inte plockar dem från träden så har hon frysen full av äpplen i alla dess former. Och dagens äppelmos, som vi ska använda till en dessert, kommer direkt från frysen. Christina har äpple till mycket i matlagningen och pratar sig varm om sin äppelchutney, som hon använder till kött och pasta. Den får vi ta nästa gång, tänker jag.

Jag knäcker några ägg i en skål, äggen ska sedan blandas med övriga ingredienser, medan Christina börjar smöra formen. Vi har satt ugnen på 150 grader för att den ska hinna bli varm. Det hela är lite som ett skådespel. Och när hon samtidigt pratar med sin lugna och harmoniska stämma känns det något…läs mer i boken. Bokens upplaga är begränsad och tar slut när den är slut på lager. Detta på grund av bokens speciella syfte och insamling.

Nästa gång berättar Valerie Aflalo om sitt möte med cancer. Foto: Yessica Thor.

YES_0015

 

YES_9653

YES_9754YES_9844

YES_9770

YES_9860

YES_9672

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories