“Jag är inte rädd för döden”

oktober 30, 2015

Lotta-Engberg

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Lotta Engbergs berättelse.

“Jag är inte rädd för döden”

Namn: Lotta Engberg
Ålder: 52 år
Yrke: Sångerska och programledare
Familj: Två döttrar, två barnbarn, tre bonusbarn, två bonusbarnbarn
Bor: Hus i Norsesund utanför Alingsås
Rätt: Lottas älgköttfärssås med curry

Det är långt ute i skogen. En riktig idyll vid sjön Mjörn utanför Alingsås. Två stora golden retrievers möter mig i dörren och trädgården är full av deras leksaker. Dansbandssångerskan och programledaren Lotta Engberg välkomnar mig glatt in i det stora huset. Hon är otroligt avspänd, klädd i ett par jeans, håret i hästsvans och snus innanför läppen. Klämkäck är bara förnamnet. Jag har alltid gillat Lotta. Jag kommer ihåg när hon var programledare för mitt dåvarande favoritprogram Kär och galen. Lotta har därefter varit programledare för en mängd produktioner, bland annat succéprogrammet Lotta på Liseberg som är hennes egen programidé, och Bingolotto.

1987 vann Lotta Melodifestivalen med klassikern ”Fyra bugg och en Coca cola” och hon har medverkat hela sju gånger i just Melodifestivalen. Lägg därtill en succéfylld karriär som dansbandssångerska i Anders Engbergs orkester, shower, musikaler, turnéer och diverse olika utmärkelser – till exempel årets Göteborgare år 2005. Lotta har trots alla framgångar alltid känts som en otroligt jordnära person med glimten i ögat och ett leende på läpparna. En sådan där person som man gärna vill tillbringa tid med. Och det ska vi göra idag. Vi ska nämligen laga en av hennes paradrätter tillsammans – älgköttfärssås med en rejäl twist av curry. Samtidigt ska vi prata om livet, om välbefinnande och om mat. Hon undrar om hon ska gå och kamma sig lite och byta om till något finare.
– Jo, nu får jag skärpa till mig. Jag har varit ledig och är lite hejsan hoppsan här hemma. Jag tar på mig lite färg, Anna, ropar hon samtidigt som hon går upp på övervåningen.

Jag och fotografen passar på att gå på rundtur i det stora huset där hon har bott i över 20 år. Huset är fantastiskt härligt och i ett av rummen står en vacker flygel. Jag kan tänka mig att här spelas en del musik. På väggarna hänger det olika utmärkelser och guldskivor. Det är imponerande. Lotta har också låtit bygga en fransk balkong som dekor inne i huset. Lite Romeo och Julia-stuk och en rolig detalj. I garaget finns…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
Nästa gång är det Maria Montazami som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.

DSC_9853 DSC_9883 DSC_9847 DSC_9907 DSC_9987 DSC_9966  DSC_9928 DSC_0015 DSC_0082

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories