Frågestund i jordgubbsträsket

juni 7, 2017

Under juni månad är jag jordgubbsexpert i olika medier. Ni kommer kunna ställa en massa frågor och redan nu har det trillat in ett gäng. Se några här nedan. Och har du någon fråga? Ställ då detta i kommentarsfältet så ska jag försöka svara.

  • Hur skiljer sig svenska och importerade ? Vilka är godast? Hur ska de snoppas på bästa sätt? Älskar jordgubbar ?
    Svar: Importerade bär smakar generellt mycket mindre, ej så söta, är större och vattnigare. Ofta ser de lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de är i regel kraftigt besprutade. För att se om de är svenska eller utländska har man som återförsäljare en skyldighet att informera om det. Ytteremballagen till jordgubbskartongerna ska vara märkt med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass. Mina favoriter är zephyr, polka eller vackra flair som är perfekt till champagne. Snoppa gör man så sent det bara går innan de ska förtäras gärna då med en sk snoppare som finnas att köpa i olika butiker eller med ett sugrör som man också kan använda ????
  • Smakade på belgiska idag de var inte goda. Svenska är godast eller de man köper i Spanien. Hur snoppar man dom med ett sugrör? ????
    Svar:  Hmm spanska måhända vara ”goda” (inget i jänförelse med svenskar) men de är de mest besprutade i världen.. Belgien är det mest impoterade bäret i Sverige… Snoppa med ett sugrör är enkelt – du kör det bara rakt igenom gubben så försvinner det gröna ??
  • Förvaras i kylen el inte ? ?
    Svar: Kylen absolut! Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så länge som möjligt. Men för bästa smak vid servering ska de vara rumstempererade.
    Bäst om man plockar direkt från landet. De importerade bären håller upp till 10-12 dagar i kylen och svenska i regel upp till fem dagar. Om de är ”dagsfärska” ❤
  • Vi har precis tagit över ett litet jordgubbsland i vår nya trädgård och det är ganska vildvuxet med många plantor som liksom har stor rot och många blad i mitten plus många utlöpare… hur tätt ska egentligen plantorna stå? Ska en förutom att ta bort utlöpare om det är för trångt även rensa i själva moderplantan om den sas är väldigt tjock..? Är det smart att byta ut moderplantorna mot utlöparna, om moderplantorna stått några år? Många hälsningar 🙂
    Svar: Jordgubben är faktiskt den vanligaste bäret i trädgårdslandet. När man planterar från scratch är det viktigt att kontrollera att pH-värdet som helst ska vara mellan 5,5-6,5 det är därför bra att blanda i en del torv som gör jorden porösare och sänker pH-värdet. När man planterar rekommenderas plantorna ha ett inbördes avstånd om 25-35 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Givetvis minskar avståndet ju äldre plantorna blir och tillslut som i ert fall. Men ni ska inte rensa i moderplantan. Revorna du pratar om kan du antingen ta bort helt eller ”rätta in i ledet” och lägga jord på, men eftersom det verkar som om plantorna är stora redan är det nog bäst att klippa bort dessa. Du kan givetvis ta sticklingar och plantera någon annanstans. Efter ca 5-8 år så bör man gräva upp plantorna och plantera nytt. Då bären blir mindre och mindre med åren. När säsongen är över klipper med fördel ner plantorna så att kraften går till nästa års bär och inte till bladen. Kom ihåg att gödsla måttligt på sensommaren. Och vattna ordentligt under hela säsongen, gärna på morgonen så att plantorna hinner torka upp under dagen. På vintern är det viktigt att du skyddar dina plantor gärna med halm eller väv. Good luck!

    Bilder från Jordgubbsboken – foto: Johan Lygrell

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 Comments on “Frågestund i jordgubbsträsket

Anna Benson / juni 8, 2017

Vad kul Gunnel! Hoppas du gillar den ?❤ Tycker det är så vackra bilder från Siggesbo.

Svara

Gunnel / juni 8, 2017

Hej Anna, det är klart att du skall lägga ut bilder/text från “Jordgubbsboken” just när jag har köpt den till mig och presenter till mina vänner…….tajming ?
//gunnel

Svara

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories