Fettisdagen! Usch…

februari 16, 2010

Jag skulle vilja veta hur många semlor man äter på fettisdagen? Så groteskt äckligt. Jag avskyr semlor. Mandelmassa och grädda. Urk. En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med varm mjölk), är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle.

Fettisdagen (ordet är bildat av fet och tisdag) kallas i Sverige tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan.

Nä, tacka veta jag varm äppelpaj med vaniljsås eller en påse Bridge.

Puss

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest comments

Archives

Categories