“Du bestämmer ju själv vad det innebär för dig”

oktober 26, 2015

Therese-Alshammar

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Therese Alshammars berättelse.

“Du bestämmer ju själv vad det innebär för dig”

Namn: Therese Alshammar
Ålder: 38 år
Yrke: Elitsimmare
Familj: Sambon och tränaren Johan, sonen Fred
Bor: Lägenhet Östermalm, Stockholm
Rätt: Tessans bärmousse

Jag blir inte superlätt imponerad, men när jag ser Therese Alshammar simma då ryser jag. Tekniken är oklanderlig och hon är så lätt i vattnet. Att hon knappt går upp för att ta luft på 50 meter är ofattbart. Hur gör hon? Jag vill också. Fem olympiska mästerskap med tre medaljer imponerar. För att inte tala om de 37 guld-, 22 silver- och 12 bronsmedaljer hon har i övriga mästerskapssammanhang. Ja, Therese Alshammar har vunnit flest medaljer av alla simmare i hela Europa. Lägg därtill Jerringpris och bragdguld. Det är stort. Men jag minns extra väl tårarna efter det andra OS-silvret i Sydney 2000. Loppet som var hennes ända in i mål, ändå blev hon ”bara” tvåa. Vi var många som led med henne då. Och revanschlusten är stor. Såväl då som nu. Siktet är inställt på OS i Rio sommaren 2016. Och det efterlängtade OS-guldet. Den enda medalj hon saknar. Vi ska prata om det idag. Inte minst hälsa, träning och mötena med cancer och tankarna kring den. Samtidigt som vi lagar hennes otroligt goda bärmousse. Eller bowl som jag skulle kallat den.

Therese öppnar med det där välbekanta leendet på läpparna som vi har sett så många gånger. Sonen Fred hänger på ena armen. En blond liten solstråle. Och det blonda svallet brås på pappa Johan, som också är Therese tränare. Familjen bor i en härlig lägenhet i Vasastan. En vindsvåning som de har gjort om helt och bytt planlösning på. Numera finns här ett fantastiskt ljusinsläpp och ett rum till Fred. I köket ligger en trendig marmorskiva som såväl bänkskiva som stänkskydd. Det är snyggt! Köket i sig kommer från Ballingslöv och känns exklusivt. Detaljerna är många. Kopparprylar. Marmorbricka. Georg Jensenattiraljer. Kylen kommer från Smeg och har en fantastisk ljusblå färg liksom flera andra köksprylar. Inredningsintresset är påtagligt hos den 179 centimeter långa simdrottningen.
– Jag är nog den kreativa. Min pappa är målare och min farbror är snickare så med…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
 Foto: Johan Lygrell.

DSC_7848 DSC_7766 DSC_7772 DSC_7779 DSC_7921 DSC_7889

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories