“Den satt på axeln”

september 10, 2015

Babsan

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Babsans berättelse.

“Den satt på axeln”

Namn: Babsan
Ålder: 57 år
Yrke: Dragshowartist
Familj: Hunden Bisse
Bor: Våning Östermalm, hus i Furuvik
Rätt: Babsans rosa sallad

Vi möts av en fantastiskt härlig Babsan. Halvfärdigt sminkad. Den karaktäristiska rosa peruken har hon inte fått på sig ännu. Babsan visar oss runt i den stora våningen på Östermalm. En fantastiskt vacker målning som jag beundrar hänger i entrén. ”Barnvakten” heter den, målad av Robert Mohlin. I vardagsrummet håller Babsan på att renovera och river ner tapeter helt på egen hand och det är lite upp-och-nervänt. Det ska bli nytt och fräscht. Hunden Bisse hoppar runt och är otroligt uppspelt över att vi har kommit på besök. Jag har min lilla hundvalp K med mig och hundarna börjar nosa nyfiket på varandra.

Babsan är en karaktär som föddes i ett direktsänt inslag i ZTV för snart tio år sedan, när programledaren plötsligt glömde bort det egentliga artistnamnet, som då var Baby Doll och improviserade
fram Babsan istället. Och så fick det bli. Hon blev snabbt en glad och frispråkig, näst intill fräck, kvinna i övre medelåldern som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess. Välmålade läppar och rosa peruk är typiskt. Hon spelas av Lars-Åke Wilhelmsson, som är såväl prisbelönt klädskapare som dragshowartist. Lars-Åke har belönats med Guldmasken för sina kreationer till olika teaterföreställningar. Han har också gjort succé i After Dark och i Melodifestivalen som just Babsan. Och i dag är det Babsan vi träffar. En skönhet i sina bästa år. Men det kunde gått illa för några år sedan, och om det ska vi prata mer lite senare.

Musik spelas på hög volym från ateljén i bakre delen av lägenheten. Det är någon gammal cd-spelare som snurrar. Jag känner igen spelaren och tror att jag har haft en liknande. Musiken kan jag inte placera, men den är inte från den senaste topplistan. Babsan sätter sig och sminkar på det sista. Med otrolig precision och van hand. Alla dragshowartister är så otroligt duktiga make-up, och jag borde se och lära. Babsan har en stol med sitt eget namn på. Såklart. En sådan stol som alla filmregissörer har. Hon pratar…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
Nästa gång är det Charlotte Kalla som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.
 DSC_1815 DSC_1888  DSC_1917  DSC_1967 DSC_1992  DSC_2110

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories