“Den kraften är starkare än döden”

augusti 26, 2015

Elisabet-Höglund

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Elisabet Höglunds berättelse.

“Den kraften är starkare än döden”

Namn: Elisabet Höglund
Ålder: 71 år
Yrke: Journalist, författare och konstnär
Familj: Maken Bosse och katten Sigrid
Bor: Timmerhus i Tungelsta, utanför Stockholm
Rätt: Elisabets kycklinglåda

En bit ut i skogen utanför Stockholm ligger det ett litet timmerhus som jag ska besöka i dag. Det är lite Emil i Lönneberga över det. Utanför huset står en gammal blå Volvo 240 parkerad. Den har gått sina mil ser det ut som, men jag får senare veta att den är still going strong. Här bor journalisten och den så begåvade Elisabet Höglund. Ja, begåvad är bara förnamnet. Förutom att hon är en mycket erkänd journalist sedan många år med inriktning på politik har hon även varit en omdebatterad kolumnist i såväl Expressen som Aftonbladet, släppt fem böcker, vunnit Guldkrattan, varit programledare i tv och radio, haft över 70 konstutställningar genom åren och så har hon nyligen vunnit tv-programmet ”På Spåret”, vilket imponerar stort. Det sägs att hon säsongen innan när hon ”bara” slutade på andraplats pluggade varje dag i sex månader, vilket säger en hel del om insatsen.

Vi ska inte tävla eller gissa platser i dag, utan det är matlagning på schemat och jag och Elisabet ska laga ett av hennes paradrecept tillsammans. Mat är en stor passion för Elisabet även om allt kring maten har förändrats och fått en helt ny innebörd för henne de senaste åren. Elisabet har nämligen fått kämpa för sitt liv sedan 2011. Hon hade då en 15 centimeter lång och nästan 10 centimeter bred cancertumör i magen, vilket resulterade i att hela bukspottkörteln opererades bort. Det har varit många turer och Elisabet ska få berätta från början i dag.

Precis när jag och fotografen Johan parkerar så kommer det en annan bil. Det är Bosse som kör Elisabets fina Audi och det visar sig att vi har tagit hans plats. Den gamla blå Volvon som står på uppfarten är tydligen hans egentligen. Bosse är Elisabet Höglunds man och de två verkar oskiljaktiga. Paret har bott i timmerstugan sedan 1996, men Elisabet har bott där ända sedan 1989. Eftersom Bosse är snickare har han sett till att stugan har blivit större och större med åren. Så även kärleken…läs boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!
Nästa gång är det Tilde de Paula som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.

DSC_2314 DSC_2306 DSC_2279 DSC_2170   DSC_2244

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 Comment on ““Den kraften är starkare än döden”

Anna Nilsson / augusti 26, 2015

Blir alltid lika glad när jag läst din blogg ?❤ heja dej kram o puss på mun

Svara

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories