“Cancern är tillbaka”

oktober 5, 2015

Kayo

Med jämna mellanrum framöver kommer jag att bjuda på lite behind the scenes och små smakprov från Rosa Kokboken. I dag får du ett litet smakprov på Kayos berättelse.

“Cancern är tillbaka”

Namn: Kayo Shekoni
Ålder: 51 år
Yrke: Artist, dansare, programledare och hudterapeut
Familj: Pojkvän och två bonusbarn
Bor: Södermalm, Stockholm
Rätt: Kayos läckra cheesecake

Hon har en skön aura runt omkring sig och hennes positiva humör smittar snabbt av sig. Den glittrande discodrottningen vann Melodifestivalen 2002 med gruppen Afro-dite, vars namn härstammar från kärleksgudinnan i den grekiska mytologin, men ett bindestreck fick adderas eftersom den andra stavningen redan var taget. Gruppen har förutom 2002 ställt upp ett flertal gånger till i Melodifestivalen, men Kayo Shekonis resa började långt tidigare. Den första hiten fick hon redan i slutet på 70-talet när hon var medlem i popgruppen Freestyle. Den så kända låten Vill ha dig har vi nog alla dansat till. Efter många år som professionell dansare och bakgrundssångerska släppte hon sedan flera egna album. Kayo har även arbetat som programledare i bland annat Fångarna på fortet och Förkväll. Förutom artisteriet arbetar hon idag som hud- och spa-terapeut, när hon inte lånar ut sin röst till filmduken eller föreläser.

Vi ska slänga ihop en cheesecake idag. Ja, lite så är det när man gör cheesecake och det är så mycket lättare än vad många tror. Det viktigaste man behöver är tid och tålamod, eftersom den ska ligga i frysen i minst fyra timmar, fast helst över natten. För Kayos del blir det cheesecake till frukost idag eftersom hon inte har ätit.
– Jag käkar aldrig frukost.
Jag undrar varför och om hon inte är hungrig.
– Det beror ju på när man äter middag. Är man duktig och lite ansvarsfull käkar vi runt 20-21, men ibland kan det bli runt 23 eller senare. Det beror ju på vad jag gör och ibland är jag ute och giggar.
Vi kommer in på mat och pratar om råvaror och dieter.
– Jag äter allt. Men visst jag har gått igenom de flesta dieter och teorier. Vissa grejer har jag valt att anamma om jag märker att det har funkat eller om jag mår bättre. Till exempel har jag kommit på att jag är laktosintolerant. Fast det funkar med varm mjölk. Jag har ju druckit latte sedan jag var femton år utan problem. Men när det är kallt så som i glass, då kan jag inte äta det…läs mer i boken.

Rosa kokboken säljs till förmån för Cancerfonden och 100 kr per bok går direkt till kampen mot cancer. Alla bokens inblandade har arbetat pro bono och målsättningen är att få in 1 miljon kronor. 20 kända kvinnor delar med sig av sitt paradrecept, sina tankar kring mat och träning samt sitt möte med cancer. Rosa kokboken I som släpptes hösten 2014 blev årets kokbok i Sverige samma år och drog in 1 miljon kronor. Den vann även juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Va med i kampen du också!

Nästa gång är det Gudrun Schyman som bjuder på ett smakprov. Foto: Johan Lygrell.

DSC_3494 DSC_3585  DSC_3546 DSC_3411  DSC_3511

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories