Bert: Jag vill bygga en fantasistad!

augusti 9, 2010

Bert Karlsson Benson Möter (kopia).jpg

”Jag vill bygga en fantasistad”

Bert Karlsson om Lotta Engbergs svamp, allsångerna, karriären, fantasistaden och Perelli.

Bert Karlsson sitter i sitt Skaraimperium i väntan på att ge ännu en intervju. Han är en van mediaprofil. Han har mycket att säga. Om det mesta. Bert har varit med och vunnit melodifestivalen 16 gånger, tagit fram nya artister på löpande band och förlorat 250 miljoner kronor på politiken. Men som han själv uttrycker det; – Artister kommer och går, men Bert Karlsson består.   

Bert Karlsson eller Skara-Bert, som många kallar honom, vandrar runt på gatorna i Skara och blir gång på gång stoppad för en pratstund av invånarna. Här har han byggt upp hela sitt imperium med allt från Skara sommarland till Fame World. Det sistnämnda gick förvisso i konkurs. Bert har ständigt nya idéer. Senaste projektet är Äventyrslandet i Götene. Men trots allt är det för musiken som hans hjärta verkar klappa hårdast. Och när man tittar på hans meritlista med artister är den imponerande. Lill-Babs, Vikingarna, Carola, Lena PH, Scotts, Fame, Jessica Andersson, Kicki Danielsson, Jill Johnson, Charlotte Perelli, Barbados och ja och så ofantligt många fler. Att han har en åsikt om det mesta och ständigt gör sig hörd är en annan femma och något man får acceptera med Bert Karlsson. Jag träffade honom en solig onsdag i augusti.

Du ligger ju bakom ”Lotta på Liseberg”. Berätta om det!

”Lotta på Liseberg” försökte jag få in på TV4 i flera år. Jag och Peter Settman fick tillslut in det på kanalen. Tanken var då utan lotteri, men då kom Lottas arbetsgivare och ville producera det istället och erbjöd det hela gratis. Så det blev så. Nu är det en succé!

Hur pass väl känner du Lotta Engberg?

Vi är mycket nära vänner. Lotta bodde granne med mig ett tag i Skara. Jag gav henne chansen en gång i tiden med låten ”Fyra bugg och en coca cola”. Så fick hon köra med Herreys också. Hon träffade sin man Anders Engberg via mig också. Han jobbade med mig då på den tiden. Lotta får ofta svamp av mig. Hon kan inte plocka svamp själv, utan plockar bara såna där traktkantareller istället.

Lotta hade ju väldiga problem med sin röst förra veckan i direktsändning. Tar du över ikväll om problemen kvarstår?

Lotta ville att jag skulle ta över 2 veckor i Bingolotto en gång när det krisade, men det klarade jag inte. Det var för mycket att hålla reda på. Man måste inse sina begränsningar, trots att jag gjort direktsändningar förut. Men denna gång har hon inte ringt, men jag skulle inte ställt upp om hon hade frågat. Däremot har jag varit med någon gång i programmet och sjung lite.

Du har ju allsånger i Grebbestad, Götene, Skara, Falköping. Du verkar gilla allsång?

Det är lätt underhållningen. Men man får ju inte blanda hur mycket som helst. Allsången på SVT är katastrof till exempel. Redaktionen bakom måste bytas ut. Anders Lundin skulle aldrig ställt upp. Han är ingen allsångsledare. ”Lotta på Liseberg” kommer att gå om snart.

Anna Benson Sommaren 2010 023.JPG

Var är det största minnet från din långa karriär?

Jag har så många minnen från alla möjliga, men Carola var outstanding. Hon sålde 1 miljon skivor.

Hur är det med den omskrivna fejden mellan dig och Charlotte Perelli?

Charlotte är den bästa. Ja, Kicki och Lill-babs och de där också såklart. Charlotte har varit så himla tacksam. Det är inga konstigheter och vi är väldigt tighta. Det är över 15 år sedan det där. Och då var det jag och hennes manager som hade en fight. Vi kommer förmodligen göra skivor ihop tillsammans framöver. Hon har ju inte haft en hit på länge.

Hur involverad är du Melodifestivalen?

Jag och de mina hade 7 bidrag i finalen.  Vi jobbar ständigt med melodifestivalen. Jag hjälper artister hela tiden. En bra låt som var med ifjol var Jessica Anderssons ”I did it for love”.

Finns det mer att uppnå med Melodifestivalen för dig?

Jag har haft 200 låtar med och vunnit 16 gånger, men jag vill alltid ha nya bra bidrag.

Du har ju upptäckt allt från Carola, Charlotte Perelli, Lill-Babs, Lotta Engberg, Lena PH till Vikingarna, Barbados, Fame, Jill Johnson, Linda Benzting. Hur gör du?

Jag är den bästa talangjägaren i Sverige. Det är bara att kolla på resultaten. Det är bara det som räknas. Det finns ingen som slått mig. Däremot missade jag Aqua. Jag minns att de skickade in en demo på ”Miami Blue! . Vad fan en dansk covergrupp var väl ingenting tänkte jag, men när de började göra eget material så slog de ordentligt.

Du var ju riktigt involverad i politiken ett tag med ”ny demokrati”, kommer du komma tillbaks till politiken tror du?

Nej, det kommer jag inte göra. Jag förlorade 250 miljoner på det i och med ett avtal med Skara sommarland. Och förresten det är ingen demokrati i Sverige om du trodde det. Det är bara skendemokrati.  Sverige är inte dugg bättre än Italien.

Vad kommer alla dina idéer ifrån och vad säger familjen?

Ja, är man nyfiken så kommer det till en. Alla idéer är inte bra. Ibland sågar de mig. En gång köpte jag sommartomter i Grebbested för att reta farsan. För varje gång han protesterade så köpte jag en tomt till. Jag kom upp till 6 stycken och det var min bästa affär någonsin. Jag har rätt många hus där numera samt i Skara.

Vad har du på gång framöver?

Jag har många projekt i Grebbested.  Exempelvis vill jag bygga en fantasistad som har både boende och nöje. Jag har sett alla nöjesparker inifrån i Orlando så som Disneyworld, Seaworld, Universal. De är inte i närheten av jag planerar. Jag tror att det är en sensation när man har bygg över 100 fantasihus. Självklart måste man betala entré om man kommer utifrån.

Vad säger invånarna i Grebbestad?

De älskar min projekt. Jag är ju därifrån och min morfars far var ju sjökaptenen där en gång i tiden. Vi bor ju där på somrarna. Hela familjen har vars ett hus.

Du älskar att plocka svamp vilket syns på de skitiga naglarna…hur kommer det sig?

Jag plockar svamp varje dag. Det gula guldet. Som barn plockade jag för att sälja. Jag har till och med gett ut en bok om svamp.

Du har gett ut ett 10-tal böcker. Vilken säljer bäst?

Faktiskt mina fräckisböcker som har sålt över 200 000 exemplar. Mina säkraste fräckisleverantörer är hockeyprofilen Bengt-Åka Gustafsson samt fotbollsexperterna Glenn Hysén och Ralf Edström. I övrigt har min självbiografi sålt över 80 000 exemplar.

Du hjälpte Carolina Gynning med en singel för många år sedan. Vad tror du om henne i framtiden?

Gynning gillar jag! Jag hjälper henne med lite av varje. Hon är väldigt spontan, men hon har nog ADHD. Fast hon är väldigt härlig. Hon är 100%  äkta. Hon sysslar nog med samma sak i framtiden. Sen har hon nog haft en 25 killar där emellan. Det är inte så många som håller hennes tempo. Det är som Carola ungefär.

Du har aldrig varit rädd för att hålla tyst?

Nej, jag vinner på det. Man vinner på att säga som det är. Jag försöker inte vara någon annan. Artister kommer och går men Bert Karlsson består.

Anna Benson

Anna Benson Sommaren 2010 039.JPG

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories