Benson Möter: Sofia Arvidsson

maj 16, 2010

”Jag har varit Sverigeetta i 14 år”

Sofia Arvidsson om framtiden, Kournikova och Grand Slam.

Sverigeettan i tennis, Sofia Arvidsson, 26, är tillbaka på allvar. Efter en rejäl svacka några år med skador, sviktande självförtroende och tankar på att sluta och med en ranking långt utanför topp 100, är hon nu back in business. Rankad nr 70 i världen och aktuell i årets andra Grand Slam i Frankrike har Sofia stora förhoppningar. – Min största dröm är att vinna en Grand Slam-titel, säger hon i en lång intervju.

Förutom tennis har Sofia ett stort idrottsintresse och återfinns ofta på läktaren när Drott eller Halmstad BK spelar. Själv mötte jag henne i bordtennis och minns när hon blev svensk mästare 14 år gammal i sporten. Senare samma år vann hon samma titel i tennis. Och det blev tennisen tillslut för Halmstadtjejen.

Jag träffade tennisesset Sofia Arvidsson på WTA-touren i soliga Miami.

Hur är livet på touren? – Väldigt ensamt. Man reser själv en hel del. Det är inte alltid min tränare finns vid min sida. Ibland umgås jag med tennisspelaren Ana Ivanovic.

Hur många resdagar blir det per år? – Jag räknade för 2 år sedan och då hade jag 220 resdagar. Köpehamns flygplats är välbesökt…

Du gillar att skriva och skriver dessutom bra med långa inlägg på din blogg. Är det ett framtidsjobb? – Ja, jag skulle vilja blogga på heltid och bo i ett hus i Halmstad tillsammans med min man och barn om 10 år, säger hon och skrattar.

Ja, du verkar vara väldigt hemmakär och bor i stadsdelen ”Kärleken” i Halmstad hos dina föräldrar. Hur kommer det sig? – Det är härliga kontraster, ena dagen är man i Miami andra dagen i Frankrike. Då är det skönt att landa hemma ibland. I Halmstad har jag familj och kompisar, vilket betyder mycket för mig.

Du tränar med sprintern Johan Wissmans tränare Kent Olsson i Helsingborg. Vad är syftet med det? – Jag behöver bli snabbare. Det är min största svaghet idag. När man möter Sharapova och de bästa på touren märker man att det är stor skillnad i tempot. Sen tränar jag även tennis i Helsingborg, vilket passar bra.

Är Maria Sharapova (nr 12 i världen) en stor förebild? –  Den bästa jag har mött är nog muskelberget Serena Williams (rankad nr 1 i världen), men jag har aldrig haft någon förebild i tennis. När man möter just Maria Sharapova har man dock mycket respekt. Hon är som en Hollywoodstjärna och så mycket mer än en tennisspelare. En riktig världsstjärna.

Om du jämför henne med Anna Kournikova som också lyckats med mycket utanför tennisen? – Sharapova är mycket större. Kournikova var så mycket sämre tennisspelare, men fick en massa reklamkontrakt för hon var grymt snygg. Många var och är avundsjuka på Kournikova på grund av det. Hon har ett hus på ”Star Island” här i Miami förresten med sin Enrique Iglesias.

Sofia Arvidsson of Sweden in action against Maria Vento-Kabchi of Venezuela during day two of the French Open at Roland Garros on May 29, 2006 in Paris, France.

Vem är den bästa kvinnliga tennisspelaren genom tiderna? – Det är nog Steffi Graf som är den bästa hittills.

Det sägs att du är lite skrockfull, stämmer det? – Hmm nja. Jag duschar alltid i samma dusch efter inbollningen sen är det också viktigt för mig att sitta på ”rätt” sida. Det vill säga samma som jag vann på sist.

Vad är ditt vapen? – Mitt vapen är min serve och mina tunga grundslag. Sen är jag seg och uthållig.

Du var rankad som nummer 29 i världen för några år sedan. Hur ska du lyckas för att bli bland de bästa igen? – Jag måste bli snabbare och ta för mig mer på banan. Ibland trivs jag i skuggan och det måste jag sluta med.

Vilket är ditt största minne inom tennisen? – Största minnet är min vinst i Mephis och så självklart OS i Peking. Det var otroligt stort.

Du har ju varit Sverigeetta sedan du var 12 år. Varför blev det just tennis? – Min granne var tennistränare. Han gick runt och frågade barnen på gatan om vi ville prova. Så gjorde jag det och fastnade och upptäckte att jag var rätt bra.

Du vann ju SM-guld för 14-åringar i bordtennis. Spelar du aldrig pingis längre? – Nej, det gör jag inte. Jag tittar dock på pingis ibland och så träffar jag Jörgen Persson på gymmet i Halmstad titt som tätt.

Hur är det med idrott i övrigt? – Jag är väldigt idrottsintresserad och följer Drott och Halmstad BK slaviskt.

Du är aktuell i årets andra Grand Slam-tävling, Franska Öppna, som börjar om ett par veckor. Vad är dina förhoppningar där? – Min största dröm är att vinna en Grand Slam-titel, säger Sverigeettan Sofia Arvidsson.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories