Benson Möter: Cynthia Nixon

maj 25, 2010

”Jag blev förälskad”

Cynthia Nixon om “Sex and the City 2”, gaypar och familjen

Filmen “Sex and the City 2” är i antågande och har galapremiär ikväll i Stockholm för en mycket liten skara av Stockholms A-kändisar. Ja, så även för alla andra celebriteter runt om i världen. Annars är det den 27:e maj som gäller för resten av världen. Faktiskt även i USA, vilket är lite ovanligt.

Cynthia Nixon, 44, spelar den rödhåriga ”Miranda Hobbes”,  i “Sex and the City”. Hon är den seriösa karaktären som arbetar som advokat och lever med man och barn. I den nya filmen blir hon äntligen delägare i advokatbyrån, som hon så länge suktat efter. Men märkligt nog är hon inte särskilt uppspelt över det. I en intervju med TV3, säger Sara Jessica Parker, som spelar karaktären ”Carrie”, att ”Miranda” har en hel del karriärs problem i “Sex and the City 2”.

Cynthia själv hyllar regissören Michael Patrick som lyckats förvandla karaktären ”Miranda” från att varit allt från bitter, cynisk, misstänksam, lättirriterad och problem med män till en lycklig mor och fru. I den här filmen är ”Miranda” lite som en hejaklacksledare som tar hand om de andra tre, säger hon.

Jag träffade öppet homosexuella Cynthia Nixon i Miami, när hon var här för ett stort gayevent, mitt under inspelningen av “Sex and the City 2”. Då undvek hon att prata om filmen och fokuserade bara på sitt uppdrag här, vilket gav flera intressanta svar. Nixon ska försöka hjälpa till att avskaffa förbundet mot homosexuellas rätt att adoptera i Florida. Tvåbarnsmamman dejtade män fram till 2004 och har en stor passion för homosexuellas rättigheter. Hon är själv på väg att gifta sig med sin Christine Marinoni.

Florida är den enda delstaten i USA som så starkt uttrycker förbud mot homosexuellas rätt att adoptera. Hur ska du kunna hjälpa till med kampanjen? – Att jag är här ikväll är bara början. Jag är redo att komma hit till Florida ofta och för att prata för ”gayfamiljen”. Det är viktigt att sprida detta och att folk får vetskap om gaypar.

Du brinner otroligt starkt för gayfrågor. Hur kommer det sig? – Jag är själv gay och tycker att vi ska ha samma rättigheter som alla andra. Gaymänniskor är precis som heterosexuella människor. Förutom när vi väl bestämmer oss för att bli föräldrar måste vi anstränga oss lite mer. Det finns inga gaypar som blir gravida av misstag. Det finns liksom ingen woopsfaktor…

Är en homosexuell familj lika bra familj som en heterosexuell familj? – En familj är en familj. Men det känns väldigt viktigt att gaymänniskor ska få möjlighet att bli föräldrar. Jag säger inte att alla gaymänniskor är bra föräldrar, men det är inte heller heterosexuella föräldrar.

När lagen ändras, kommer du adoptera från Florida? – Haha nej, det tror jag inte. I mitt fall har jag och min flickvän (se bild nedan t.v.) två underbara barn som jag har fött och tillsammans är vi fyra redan en fantastisk familj.

När du är här i Miami och vädret är kanon vad kommer du att göra? – Jag är här på detta eventet och flyger tillbaks till New York imorgon på morgonen, för att fortsätta filma.

Så du ska inte till beachen? – Nej, men jag önskar verkligen att jag kunde!

Tror du att det är många kända profiler, precis som du, som har svårt att komma ut som gay? – Jag tror det är väldigt tufft för många att komma ut, men det blir lättare och lättare.

Vad fick dig att komma ut? – Det var inte så tufft för mig. Det kändes inte som en så stor deal eller något alternativ egentligen. Tiden kom och jag blev förälskad.

– När straighta människor har synpunkter på gaypar så handlar det oftast för att det inte känner dem eller har varit nära gaymänniskor. Ett sätt är att se folk på TV som har kommit ut som gay, just för att kunna identifiera dem. Otroligt nog finns det vissa samhällen där homosexualitet ej existerar.

Dina barn Samantha och Charlie vad tycker de om att du bor med en kvinna? – De älskar henne väldigt mycket. Hon är en underbar mamma för dem.

Var det en stor issue? – Det var det faktiskt inte. Min son var ju väldigt liten och min dotter, som var lite äldre, tog det väldigt bra. Vi har ett stort plus i vår familj då min flickvän, eller min fästmö faktiskt, slutade sitt jobb för 3 år sedan och är nu hemmafru. Vilket innebär att vi har en stor fördel och lyx i vårt hem på Manhattan, genom att vi faktiskt har en mamma därhemma jämt och ständigt.

Advokat Miranda Hobbes känns väldigt olik Cynthia Nixon och privatlivet på Manhattan, inte minst kampen mot adoptivförbudet i Florida. Men så är det ju ”bara” på film också.

Och jag ser med spänning fram emot Miranda och co i “Sex and the City 2”! Can’t wait.

Anna Benson, Miami

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Latest posts

Latest comments

Archives

Categories