Skrivande som yrke

juni 30, 2020

Att ha skrivande som yrke kanske många förknippar med att vara författare eller journalist. Faktum är att skrivande behövs inom en rad andra branscher. Så det finns många chanser för den som vill försöka sig på att försörja sig på att skriva. Idag när vi spenderar en stor del av vår tid online finns det också många möjligheter för den som vill skriva eftersom det är någon som måste producera all det skrivna innehållet som finns online. För att skriva åt nyhetstidningar online kanske krävs att du är journalist men på många platser räcker det med att du har en korrekt svenska och ett bra flyt i språket. Olika sammanhang kräver också olika typer av texter. Det finns dock flera olika områden att välja på för den som vill skriva som yrke.

Spel och artiklar

En stor bransch som idag verkar online är spelbranschen. Det finns idag en rad olika spelbolag som verkar på den svenska marknaden och de behöver alla kvalitetsinnehåll till sina sajter. Idag behöver alla sajter som vill bli betraktade som seriösa kunna erbjuda sina besökare ett bra innehåll på sin sajt. Det räcker inte med att de endast har sina spel på sajten utan besökarna vill gärna läsa artiklar om spel. Ett exempel är sajten bingo.com där det går att läsa artiklar om vad RTP casino är och vilken RTP procent de har på deras slots. För den som inte känner till begreppet RTP så betyder det return to player och är ett mått på hur stor procent av omsättningen på ett spel som betalas tillbaka till spelarna. Många stora spelsajter har ofta också en blogg eller en egen nyhetssajt kopplad till sig där det behövs skribenter som kan producera en ständig ström av aktuellt och läsvärt innehåll.

Driva en blogg

Ordet blogg får kanske dig att tänka på de bloggare som skriver inlägg om vad de åt till frukost, deras klädköp och senaste utlandsresan. Bloggande är så mycket mer än de livsstilsbloggar som finns, trots att många från början, i bloggandets ungdom, använde bloggen som en slags dagbok. Idag är begreppet blogg mycket bredare än så och det finns bloggar för de flesta ämnen. Det kan handla om ekonomi, vintips eller teknik för att ge några exempel. Dessa bloggar drivs ofta i vinstsyfte och innehållet behöver ha lite mer substans än en bild på en lunchmacka och några rader om hur man mår idag. De här bloggarna anlitar ofta skribenter med specialkunskaper om bloggens ämne. De som anlitas som skribenter kan till exempel jobba inom turism, finanssektorn eller som läkare. Eller så räcker det med att du som skribent har ett personligt intresse i ny teknik och gärna skriver faktabaserade artiklar om de senaste produkterna inom till exempel mobiltelefoni.

Veckotidningar och magasin

Precis som att många nyhetstidningar har flyttat ut på nätet så har magasin och veckotidningar också ökat sin närvaro online. De olika magasinen kan precis som bloggar ha olika teman eller inriktningar som till exempel bilsport eller hälsa. Att driva en sajt som hela tiden ska locka nya besökare kräver att det ständigt skrivs nytt innehåll som sticker ut i bruset. Även här har du som är skribent med ett särskilt intresse eller yrke en möjlighet att få skriva artiklar och inlägg. I Sverige har vi även ett stort antal veckotidningar som kommer ut med nya nummer varje vecka, året runt. Dessa tar även emot innehåll och artiklar skrivna av frilansare. Deras noveller till exempel köps in av personer som skickat in sitt manus till tidningens redaktion. Så för den som gillar att skriva kreativt är detta ett sätt att få testa sina talanger mot riktiga läsare.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories