Sport eller ej? Poker och andra tankesporter…

juni 28, 2019

Idag tänker jag skriva lite om poker. Körde nämligen min gamla farmors lägenhet som hon bodde i när hon fortfarande levde. Farmor lärde mig allt om poker och att räkna. Det fanns inte en minut då vi inte spelade kort. Huvudräkning är bara en av de färdigheter som krävs för att bli bra på poker. Källa: Pixabay

I och med det ökade intresset för poker och pokerproffs ställer sig folk på en eller en annan sida av en mycket polariserad debatt – kan poker klassas som en sport? För omkring nio år sedan erkändes pokerns merit och fick klassificeringen ”tankesport”, vilket många såg som en vinst för pokerindustrin. Vad krävs då för att det ska få kallas en riktig sport?

Poker som tankesport

Många menar nog att poker som spel är lätt att lära sig och att man enkelt börja spela efter några försök. Visst är det så, men samma gäller för många andra spel och sporter. Skillnaden är att man kanske inte är lika duktig som någon som är riktigt skicklig. Andra menar att poker handlar om tur. Visst, får man en bra hand så är det tursamt. Men det är vad man gör med den handen som betyder något. En bra hand betyder inte att man automatiskt vunnit – en annan spelare kan vara så pass duktig på att bluffa att man viker sig. Det handlar alltså mycket om att vara psykiskt stark och kunnig.

Strategiskt tänkande är otroligt viktigt inom poker. Om man verkligen vill vinna i längden (och inte bara när man har tur) gäller det att förbereda sig veckor i förväg när man deltar i en turnering. En bra pokerspelare studerar alltid sina motståndare, så att hen kan ta notis av motståndarspelarnas signaturdrag och spelstil. Men det gäller även på kortare varsel direkt vid bordet. När man lägger en hand gäller det att noga studera de andra spelarnas uttryck och reaktion, och analysera deras nästa drag – om man gjort sin läxa och funderat på alla möjliga utslag finns det sätt att ha en nära vetskap om vad ens motståndare kommer göra härnäst.

Man måste även vara matematiskt lagd för att vara en god pokerspelare, och många av de viktigaste snabbuträkningarna bör sitta i ryggmärgen för att man ska öka sina chanser att vinna. Vid bordet hjälper det om man kan räkna ut antalet outs man har för att förbättra sin hand vid en turn och river, samt vara kvick med sin procentuträkning för att vinna floppen. Många professionella pokerspelare måste nöta sådana siffror under oräkneliga timmar, vilket är varför många intelligenta och högpresterande människor är bra pokerspelare. I kvinnonätverket Pokerface finns ungefär 100 medlemmar från toppen av näringslivet, vilket tyder på spelets tankekrav. Jag har äran att vara en av dem 🙂

Många anser att poker är mer än bara en tankesport. Källa: Pixabay

Poker – sport eller ej?

Om pokerns status som tankesport är ibland ifrågasatt, så är debatten kring om det kan kallas en sport ännu hetare. Konversationen trappades upp i Sverige ordentligt för ungefär fem år sedan, när svensken Martin Jacobson vann poker-VM i Las Vegas. Inför finalen hade han spelat bordet 40 gånger som övning, för att kunna studera alla möjliga utfall. Enligt många var detta ett riktigt tecken på skicklighet och övning, och poker blev ett stort samtalsämne inom sportindustrin.

År 2010 klassificerades poker officiellt som en tankesport, men undanhölls att få den riktiga sporttiteln. Frågan är: varför?

Ett sätt att se på det är att studera ordens betydelse. Sport innehar betydelsen av fysisk aktivitet som sker i en slags tävling mot en annan part eller lag. Trots att poker inte är fysiskt ansträngande på samma sätt som fotboll är, är det som bevisat tidigare ett test på ens psykiska uthållighet. Men det fysiska spelar också en roll. Pokerspelare som Mike McDonald, Dan Colman och Sofia Lövgren arbetar hårt för att äta nyttigt och hålla sig i toppform, och menar att detta hjälper med uthålligheten och fokuset, vilket naturligtvis är otroligt viktigt när man tävlar inom poker.

Jämför man också med sporter som golf eller dart, kan det kännas något elitistiskt att poker inte får kallas en sport; varken golf eller dart är särskilt fysiskt ansträngande, trots att det precis som i poker gynnar att vara atletisk. Är man trött och slö på grund av fysisk ohälsa kan det kosta miljontals kronor, eftersom det gäller att vara alert hela tiden.

Utanför det fysiska och psykiska är det många aspekter runt poker som efterliknar andra sportgrenar. Den första är fankulturen. Precis som i fotboll eller ishockey, finns grupper med pokerfans som bär loggor och halsdukar med spelare och pokerteams printat på. En annan faktor är underhållningen – den relativt nya ”Twitch Poker” innebär att fans kan häckla eller hurra pokerspelarna, vilket får det att likna vilken underhållningscentrerad sport som helst. Poker efterliknar alltså andra sporter och fungerar på samma sätt. Trots det finns fortfarande ett stigma kring det.

Schack är ett annat praktexempel på en tankesport. Källa: Pixabay

Andra tankesporter

Poker kanske är ett av det mest extrema fallet av tankesport när det gäller psykisk ansträngning, men det finns många fler ”spel” som också kräver stark hjärnkapacitet. Ett av dem är det klassiska spelet bridge, som har anor från 1500-talet. Jonny Barman, ordförande för Ekenäs Bridgeklubb, säger att spelet kräver både kräver god fysisk kondition och ett strategiskt tänkande med utveckling av nya taktiker. Spelet börjar med en slags budgivning, så det gäller från start att vara strategisk med hur man budar, eftersom det har en effekt på resten av spelet.

Förutom bridge är schack förmodligen den kändaste och äldsta tankesporten. Vissa matcher har skrivits om i historieböckerna på grund av sina skickliga drag och spelsystem, och oräkneliga böcker har producerats om spelet. I schack gäller det att kunna tänka ett flertal drag framåt, samtidigt som man måste kunna klura ut vad motståndaren kommer göra. På så sätt är schack och poker mycket lika. Båda handlar om uträkningar och sannolikhet, samtidigt som man måste försöka förstå och läsa sin motståndare.

Debatten om poker som mer än bara tankesport fortsätter. Vi har dock börjat se en förändring i hur folk ser på poker, speciellt i och med att dess status har börjat bli mer mainstream. Jämför man med andra sporter så fungerar poker på samma sätt, så snobberiet inom sportindustrin slutar förhoppningsvis snart och erkänner poker för den sport det faktiskt är.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories