Kaffe är viktigt för övervakning!

maj 14, 2019

En liten artikel om kaffe…. 🙂

Den schweiziska regeringen har under närmare ett århundrade ständigt befunnit sig i stor beredskap. I efterdyningarna av Första världskriget upprättade man obligatoriska lager med socker, ris, matolja och animaliskt fett för att kunna försörja landet i händelse av krig eller katastrof. Den här veckan skickade man ut ett förslag om att ta bort kaffet från den listan.

”The Federal Office for National Economic Supply har kommit fram till att kaffe… inte är livsviktigt”, har regeringen sagt. ”Kaffe har nästan inga kalorier och bidrar alltså inte med något, ur ett rent fysiologiskt perspektiv, för att säkra näring” rapporterade Reuters.

Det stämmer att kaffe praktiskt taget är fritt från kalorier. Vad den ger näring åt är själen.

Förra året skrev jag om en studie som publicerats i Journal of Psychopharmacology som hade ”upptäckt att människor som konsumerade ett visst mått koffein innan de gjorde något tillsammans i en grupp inte bara deltog mer aktivt, de värderade också sina prestationer, och de andra gruppmedlemmarnas prestationer, högre än i grupper där deltagarna inte hade intagit koffein innan de började arbeta ihop med varandra.”

De här upptäckten tyder på att kaffe gör oss trevligare och mer sociala.

Nadra Faber, forskare inom experimentell psykologi, skrev i Practical Ethics, en skrift utgiven av universitetet i Oxford, om hur mycket smidigare gruppdynamiken blir när deltagarna fått koffein i sig. ”Här misstänker jag också att de deltagare som drack kaffe med koffein var mer nöjda med såväl sig själva som hela gruppen på grund av koffeinets positiva inverkan på både humöret och förmågan att umgås.”

Med andra ord: Mitt under en naturkatastrof eller en epidemi, när överlevnaden står och faller med problemlösning och samarbete, då behöver vi kaffe mer än någonsin. Det är inte för inte som kaffemaskiner för företag, som de som marknadsförs av Eden Springs, är en av kontorets viktigaste produkter.

Om kaffemaskiner på arbetsplatsen inte hade varit en viktig kostnad som gynnar produktiviteten och en bra arbetsmiljö skulle företagen ha gjort sig av med dem för länge sedan.

Dock är det precis tvärtom, och varje dag väljer alltfler företag att ha en kaffemaskin på jobbet vid sidan av den vanliga vattenmaskinen.

För närvarande behöver den schweiziska regeringen betydande mängd kaffeimport, rostning och detaljhandlare, för närvarande en grupp på 15 företag för att upprätthålla lagret, vilket motsvarar ungefär tre månaders försörjning för det kaffeälskande landet. Företagen ersätts för lagringskostnader genom en importavgift på 3,75 schweiziska franc per 100 kilo kaffebönor.

En slutlig omröstning om förslaget att minska schweiziska kaffelager förväntas ske i november, helst efter att beslutsfattarna har fått i sig rejält med kaffe.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories