Hyra bil i sommar: Semestern är räddad

juli 31, 2019 Hyra bil i sommar: Semestern är räddad

Det är inte alla som har lust att slösa dyrbar semestertid på att resa. Att flyga kan både vara besvärligt och dyrt och tåg kan innebära flera krångliga byten. I Sverige är det heller inte säkert att tågen går som de ska, även om det främst är under vinterhalvåret som störningar kan uppstå. Har man i sin tur ingen egen bil, eller en bil som inte klarar av att köra så långt, kan det kännas som att semestern måste spenderas hemma. Men så behöver det inte bli!

Det har nämligen blivit både enklare och mer tillgängligt att hyra bil. Och detta gäller både i Sverige och utomlands. Det innebär att du, vännerna eller familjen kan ta er precis vart ni vill med bilen som passar just er och era semesterplaner. 

Tänk på detta när du hyr bil

Den som drar sig för att hyra bil har ingen anledning att göra det. Så länge du har läst igenom villkoren och vet vad det är för avtal du ingår är det inte svårare att hyra en bil än vad det är att hyra något annat fordon. Efter påtryckningar från EU är det från och med nu också enklare att ta reda på vilka kostnader som tillkommer när du hyr en bil och det har blivit lättare att förstå avtalen. 

Det första du ska göra när du har bestämt dig för att hyra en bil är att titta på vad det finns för olika hyrfirmor i anslutning till dig och vad som skiljer dem åt. Istället för att besöka varje hyrfirmas webbsida finns det samlingssidor som förenklar sökandet och jämförandet. Hyrbilguiden jämför och söker efter bilar bland 1600 olika företag, varav storföretag som Avis, Hertz och Sixt är några av dem. Det finns flera modeller att välja mellan och det går att hitta en cab för två och en minibuss för sju inklusive packning. De garanterar  låga priser, har inga kreditkortskostnader eller dolda avgifter i sina avtal. De flesta bilar kommer även med fri körsträcka och du kan i vissa fall köra mellan landsgränserna. Du kan själv läsa vidare och klicka här för att gå till hyrbilguiden.se.

Innan du ingår ett bilhyrningsavtal ska du ta reda på vad som gäller om olyckan skulle vara framme, vad som gäller för inlämning och hämtning och vilka försäkringar som finns. För att undvika att betala för försäkringar som du inte behöver ska du alltid kontrollera vad du har för försäkringar i förväg. Ibland kan befintliga försäkringar, såsom hemförsäkringen eller försäkringar via kreditkort som MasterCard och Visa, redan täcka dig för eventuella olyckor med ett hyrt fordon. Gå alltid igenom bilen tillsammans med personalen vid hämtning och inlämning. På det sättet vet du hur bilen ser ut och kan inte bli anklagad för att ha orsakat skador som kanske fanns från början eller som uppkommit efter att du lämnat in bilen. Tänk samtidigt på att alltid vara i tid till hämtning och inlämning.

Bilsemestra i Sverige

Det är lätt att bli hemmablind men det finns flera anledningar till varför så många turister besöker Sverige varje sommar (och vinter). Och hur mycket har du egentligen sett av Sverige?

Det finns mängder med städer som blomstrar på sommaren och det går att få en stor dos sol och bad på sandstränderna i Tylösand, i Ystad och längs med hela östkusten. De svenska skärgårdarna är perfekta för de som vill segla och stora som små kuststäder bjuder på nöjen, mat, historia och mycket annat. Stockholm och Göteborg är omtyckta sommarstäder för barnfamiljer som kompisgäng i olika åldrar. Som Sveriges två största städer går det att hitta det mest där och Skansen, Gröna Lund och Liseberg besöks som mest på sommaren. Det är relativt enkelt att ta sig in i städerna med bil men det rekommenderas att den parkeras i ett parkeringshus eller vid hotellet ni ska bo på. Det är mycket enklare att ta sig runt i centrum till fots eller med hjälp av kollektivtrafiken. 

De som verkligen vill ge sig ut på en rundresa kan välja bland flera omtyckta rutter. Att köra Skåne runt och kanske ta en sväng upp längs med Hallandskusten är en populär tur som verkligen kommer att skapa sommarminnen. De som vill undersöka Norrland kan utgå från Luleå och ta sig upp mot Sareks nationalpark för att uppleva fjällen på sommaren, vandra och kanske skymta midnattssolen. Det svenska vägnätet är väl utbrett och det går verkligen att köra från norr till söder och öst till väst utan att uppleva varken ödemark eller behöva leta efter benisstationer och rastplatser. 

De som vill ge sig ut i Europa kan enkelt hyra bil genom internationella bilhyrningsfirmor. Inom EU är det i regel samma villkor som gäller vid uthyrning. Däremot kan det gälla andra trafikregler så se alltid till att kolla vad som gäller för respektive land. Eller så ger du dig helt enkelt ut upptäcker Sverige först. 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Latest comments

Archives

Categories